Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Programajánló: Lehetséges-e az időutazás?

2018. április 9., 16:28

Gyenis Balázs, az MTA tudományos munkatársa az időutazásról és hasonló tudományos érdekességekről tart előadást 2018. április 19-én 18 órakor az Óbudai Platán Könyvtárban.

Létezik a fizikában olyan, hogy véletlen? Vannak multiverzumok, párhuzamos világok? Lehetséges az időutazás? Néhány olyan kérdés, amire a fizikafilozófusok próbálnak választ találni. Arról, hogy mennyire sikerül ezeket a kérdéseket megválaszolni, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Filozófiai Intézetének kutatója, Gyenis Balázs számol be a Platán Könyvtárban tartandó előadásában.

Rengeteg olyan – részben meglepő – fizikai elmélet született, amelyek mellett az ember nem tud csak úgy, szó nélkül elmenni. És rengeteg olyan fogalmi, filozófiai, fizikai probléma vetődik fel, amelyet szeretnénk jobban megérteni. A fizikafilozófusok olyan tudósok vagy kutatók, akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az egyik ilyen elmélet a kvantummechanika, amely a XX. század elején született, a másik a relativitáselmélet, amely többek között Albert Einstein nevéhez kötődik.

Megismerhető a világ? Létezhet például az időutazás, amit a sci-fikben szoktunk látni, vagyis hogy beszáll valaki egy gépbe vagy egy autóba, és átmegy egy tűzfalon, vagy megnyom egy gombot, és eltűnik a gép, majd aztán egy másik időpillanatban megjelenik? Hogy a mi aktuális világunkban van-e ilyen időutazás, nem tudjuk. A kutatók szerint sokkal több adatra lenne szükségünk, mint ami egyébként ma rendelkezésre áll.

Gyenis Balázs ígérete szerint az előadásában beszél majd az úgynevezett “nagypapa-paradoxon” helyes értelmezéséről is. Innen továbblépve pedig tényekkel támasztja alá, hogy Einstein általános relativitáselmélete viszont megengedi az időutazás lehetőségét. A fizikailag lehetséges időutazás bemutatását követően előadása azzal a kérdéssel zárul, hogy tulajdonképpen milyen értelemben is értik a fizikusok azt, hogy “lehetséges” az időutazás, és melyek ennek a lehetőség-fogalomnak a korlátai.