Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lomtalanítási kisokos

2018. április 10., 12:40

Fontos információk az 2018. április 16. és április 26. közötti időszakban sorra kerülő óbuda-békásmegyeri éves lomtalanításról.

A korábbiakhoz képest jelentős változás, hogy a lomtalanítás napján csak 18 óra után helyezhetők ki az elszállítandó, feleslegessé vált tárgyak. Aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, köztisztasági szabálysértést követ el és bírság kiszabására számíthat!

Az FKF Nonprofit Zrt. biztosítja, hogy az egyes lomtalanítási körzetekben élő lakosság a lomok kikészítésének pontos időpontjáról az egyes ingatlanok hirdetőtáblájára kihelyezett információk mellett, a lomtalanítás előtt legalább 10 nappal hivatalos levélben is kapjon tájékoztatást.

A lomtalanítási közszolgáltatás nem terjed ki a mindennapos háztartási hulladékra, építési és bontási hulladékra, gumiabroncsra, szénporra, földre, gépjárműroncsra, az ipar, mezőgazdaság vagy szolgáltatási tevékenység során képződött hulladékra, veszélyes hulladékra, elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag és fém hulladékra és a kerti biohulladékra.

A lomokat a lakóházak előtti közterületre kell kihelyezni, ügyelve arra, hogy az úttestre ne kerüljön, mert akadályozhatja a forgalmat. Amennyiben a lomtalanítást érintő útszakaszon végzett kivitelezési munkák, vagy egyéb lezárások, forgalomkorlátozások miatt a lomtalanító gépjármű a forgalomtól elzárt területre nem tud behajtani, úgy az esetlegesen kirakásra szánt lomokat a lakosságnak – a megküldött lakossági értesítőben megjelölt időpontban – a legközelebbi, közúti közlekedésre alkalmas, a lomtalanító gépjármű által megközelíthető helyre szükséges kirakni, mivel kizárólag ez esetben tud az FKF Nonprofit  Zrt. annak elszállításáról gondoskodni.

Veszélyes hulladékok átvételére minden lomtalanítási körzetben az elszállítás napján ideiglenes gyűjtőpont létesítésére is sor kerül. A veszélyes hulladékok leadására a lomok kihelyezését követő napon van lehetőség. A kijelölt gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok:

 • sütőolaj és göngyölegei,
 • festékmaradék és göngyölegei,
 • olajos műanyag flakon,
 • oldószerek, hígítók,
 • növényvédőszerek,
 • akkumulátor, szárazelemek,
 • elektromos és elektronikai hulladék,
 • gumiabroncs,
 • szórópalack,
 • fénycső,
 • gyógyszerhulladék

A lomok kihelyezésének módját és idejét a közterület-felügyelet ellenőrzi. Amennyiben bárki problémát észlel vagy segítségre szorul a lomok kihelyezésében, hívja III. kerületi lomtalanítási forródrót telefonszámot (+36 30 338 59 26), mely április 1-étől 0-24 órában áll rendelkezésre.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete a lomtalanítás teljes időtartama alatt fokozottan ellenőrzi azokat a helyszíneket, ahová a lomok kipakolása történik. A felügyelet munkatársai fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy a közterületre kihelyezett lomok elvitele lopásnak minősül.

Aki valamilyen oknál fogva lemarad az évi rendszeres és ingyenes lomtalanítás időpontjáról, annak térítés fejében lehetősége van egyedi időpontot kérni a Fővárosi Közterület-fenntartó zöldszámán a +36 80 353-353-n, vagy e-mailben a fkfzrt@fkf.hu-n.

Kövesse a lomtalanítással kapcsolatos híreinket az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Facebook oldalán.