Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lóvasúttól a lakótelepek koráig – Megjelent az Óbudai Anziksz dupla száma

2021. január 5., 12:29

Mit gondoljunk a lakótelepek világáról? Arctalan betonrengetegek? Milliók számára otthont biztosító épületek sokasága? Az Óbudai Anziksz, kulturális magazinunk frissen megjelent őszi–téli lapszámában mutatja be a harmadik kerületi panelek különleges hangulatát, ahol toronyházak és falusi utcácskák jól megférnek egymás mellett.

A lakótelepek nem minden előzmény nélkül jelentek meg a harmadik kerületben. Az óbudai téglagyár körül épült munkástelep egészen a múlt század hetvenes éveiig szolgált az itt dolgozók otthonául. Szegényes körülmények között éltek itt a téglagyári munkások, akiknek mégis volt gondjuk arra, hogy csinosítsák szerény házaikat, előkertjeiket, ahogyan Horváth Péter írásában ki is tér erre, az Óbudai Anziksz legújabb, dupla számában.

„Óbudán egyvalamire feltétlenül figyelni kell. Ha bárhol fél méterrel mélyebben megyünk a mai szint alá, ott találjuk a római múltat,” ezt már Ágostházi Lászlótól idézzük, aki a Flórián téri aluljáró építészeti és műemlékvédelmi munkálatait vezette a nyolcvanas években. Az Ybl-díjas művész vallja, minden építészeti alkotás gyermeke az embernek, s ő maga sem tekint másként reájuk. „Ahogyan az ember saját gyermekeinél is pontosan tudja utólag, hogy mit kellett volna máshogyan csinálnia nevelésük során, úgy tudom én is a Flórián tér kapcsán.”

A harmadik kerületi lakótelepek történetét kutatva megkerülhetetlen Békásmegyer históriáját is számba vennünk. A falu egészen 1950-ig önálló település volt, tragédiája azonban évekkel korábban kezdődött: németajkú lakosságát a kollektív bűnösség ostoba és kegyetlen elve szerint kitelepítették. Mai tudásunk szerint több mint kétezer békásmegyeri svábnak kellett 1946-ban kényszerűen elhagynia otthonát, szülőföldjét. S az egykori Ófalu szomszédságában hamarosan tizenháromezer új lakás épült…

De képzeletbeli utazásra hív az Óbudai Anziksz új lapszáma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítását bemutató cikkében is. Békebeli turisztikai célpontokra kalauzolja el olvasóit, egykori képeslapok segítségével. Szintén e lapszámban olvashatunk interjút Hudi László rendezővel, a magyar független színházi mozgalom kiemelkedő alakjával, Bárdos-Deák Ágnes tollából. Legát Tibor írását pedig nem csupán a közlekedéstörténet szerelmeseinek ajánljuk, bár számukra bizonyára igazi csemege az összeállítás, amely egészen az óbudai lóvasút korába repít vissza minket.