Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ma estétől javul a levegő minősége, szerdától határozottan jobb lesz

2021. január 12., 14:24

Napok óta meglehetősen rossz Budapest levegője, ami súlyosan egészségkárosító hatású, és a veszélyeztetett csoportok figyelmét mi is felhívtuk arra, hogy nagyon vigyázzanak, keveset tartózkodjanak a szabad levegőn, és csak bizonyos napszakban szellőztessenek. Szerencsére szerdától jelentős javulás várható.

Bár jelenleg meglehetősen rossz a fővárosi levegő, és magas a légszennyezettség, az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint ma délután, este várhatóan javuló tendencia kezdődik. Szerdától a levegő minőségében pedig határozott javulás várható.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A szmoghelyzeti tájékoztatási fokozathoz vagy az egészségügyi határértékek alapjául a PM10 (szállópor) frakciója esetében a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet az irányadó. A PM10-en belüli PM2,5 frakció esetében – jogszabályban rögzített napi egészségügyi határérték hiányában – a WHO ajánlása tekinthető irányadónak.