Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Marad a PIN-kód nélküli fizetés jövőre is a 15 ezer forint alatti vásárlások esetén

2020. november 16., 12:24

Jövőre is megmaradhat az érintéses kártyás fizetéseknél a 15 ezer forintos PIN-kód nélküli értékhatár, miután a kártyatársaságok és a pénzintézetek is támogatják a megemelt limit fenntartását a törvényi határidő lejárta után is.

A koronavírus-járvány tavaszi időszaka alatt megemelt 15 ezer forintos értékhatárral az érintéses tranzakciók csaknem 90 százalékánál lehet jelenleg PIN-kód megadása nélkül fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a visszaélések aránya nem nőtt az értékhatár emelésével. Véleményük szerint a járványhelyzetben a fizikai érintkezés kockázatainak csökkentésére irányuló sikeres intézkedés hosszabb távon is kedvező hatásokat eredményezhet az elektronikus pénzforgalomra, ezért annak fenntartása indokolt.

Mivel a törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, a Magyar Nemzeti Bank megkereste a kártyatársaságokat, illetve a Magyar Bankszövetséget az álláspontok feltérképezésére.

A 15 ezres limit szinten tartásával a szektor szereplői is egyetértettek, ezért nem várható annak visszaállítása jövőre sem.