Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Március 20-án kezdődik a Mátyás király út felújítása

2019. március 7., 10:15

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában megújul a Mátyás király út a Szentendrei út és a Bajáki Elemér utca között, a munkálatok várhatóan 2019. október elejéig tartanak.

A térség biztonságos közlekedése, fejlesztése érdekében a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában, a BKK Zrt. beruházásában megújul a Mátyás Király út a Szentendrei út és a Bajáki Elemér utca közötti szakaszon. A munkálatok 2019. március 20-án kezdődnek a vízvezeték kiváltásával a Szentendrei út és a Batthyány utca közötti szakaszon, mely ez idő alatt egyirányú lesz a Batthyány utca felé. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2019. október elejéig tartanak.

A közúti pálya helyszínrajzi és magassági vonalvezetésében a jelenlegi épített környezet kötöttségei miatt jelentős változás nem várható, esetenként szegélykorrekció vált szükségessé. Az északi oldalon a parkolók öblökben kerülnek kialakításra. A déli oldalon a szegély és a járda szintén átépül, a szegély oly módon változik, hogy a mai zöldfelület helyén párhuzamos, két helyen ferde beállású parkolóhelyek alakulnak ki.

A 3-5-7 számú házak előtti kiteresedés átépül, az itt lévő út kiszélesedése megszűnik, de helyén 7 darab 45 fokos parkoló kerül kialakításra. A korrekció célja, hogy a jelenleg kiszélesedő útfelületen és a járdafelületen is álló autók szabályos parkolóhelyeken állhassanak meg, amelyek nem gyalogos felületen keresztül közelíthetők meg. A Batthyány utca csomópontban a főúton a kétirányú útpálya 1,5 m széles középszigettel van elválasztva, itt jelenleg a gyalogosok a rövid zöldidő miatt rendszeresen várakozásra kényszerülnek. A keskeny felületen, a nagy forgalmú emelt sebességű útpályák között ez kellemetlen és veszélyes, ezért a szigetek a gyalogátkelők szélességében 2,5 m-re szélesednek. A Mátyás király út további 100 m hosszú szakaszán a Bajáki utcáig a szegélyek és járdák is újjá épülnek. A Batthyány és Rákóczi utakon csak a felső 2 réteg aszfalt cseréje szükséges. A Mátyás király út teljes pályaszerkezettel átépül.

A Mátyás király úti vízvezeték cseréjét jelen beruházással összehangoltan szeretné megvalósítani az üzemeltető Fővárosi Vízművek Zrt. A kivitelezés összehangoltan történik az útépítéssel.

A Mátyás király út Szentendrei úti és Batthyány utcai kereszteződésében jelzőlámpás forgalomirányítás működik, a két csomópont összehangolásra kerül. A Szentendrei úti és a Batthyány utcai csomópontokban forgalomfigyelő kamerák létesülnek. A Batthyány utcai csomópontban a gyalogos átkelők gyengén világítottak, ezért új közvilágítási oszlopok kerülnek elhelyezésre.

A területen jelenleg 49 darab fa található, melyek közül a szakemberek vizsgálatai alapján 31 darab egészséges és megtartható. A kivitelezés során a kivágásra ítélt növények helyére újakat ültetnek és további 15 új gömbakác és az összefüggő zöldterületeken talajtakaró cserjék telepítését végzik el az ültetési időszakban.

A BKK közleménye ITT , valamint ITT olvasható a témában.