Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Március elsejéig meghosszabbította a kormány a járványügyi korlátozásokat

2021. január 28., 15:03

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta: a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a gazdasági és járványhelyzetet, és az operatív törzs beszámolója alapján úgy döntöttek, hogy a novemberben bevezetett intézkedések hatályát egy hónappal, azaz március elsejéig meghosszabbítják.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bármilyen enyhítés oltás hiányában egy újabb járványhullámhoz és későbbi, még durvább szigorításokhoz vezetne.

Gulyás kéri az országgyűléstől, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa meg. A kormány ezt saját hatáskörben 15 napig hosszabbíthatja, amit meg is tesz. A rendkívüli jogrend meghosszabbítására azért van szükség, mert kijárási tilalmat egyébként nem rendelhetnének el.

A miniszter szerint két esetben lehet enyhíteni: az aktív fertőzöttek számának jelentős csökkenése esetén, vagy akkor, ha kellő számú vakcina áll rendelkezésre.

A vakcinabeszerzésről azt mondta, hogy a kormány az engedélyezési eljárást felgyorsítandó minden olyan, a világban már alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert beoltottak, és amely egyébként veszélyhelyzeti engedélyt kapott, engedélyezni fog.