Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Meghosszabbították a hőségriadót

2015. augusztus 12., 09:10

Meghosszabbítja a hőség miatt elrendelt figyelmeztetést és ezzel együtt a szintjét másodfokúról harmadfokúra, hőségriasztásról hőségriadóra emeli az országos tisztifőorvos. Enyhülésre a jövő héten lehet csak számítani.

Az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a korábban kiadott hőségriasztást augusztus 7., péntektől harmadfokúra, azaz hőségriadóra emelik, ezzel együtt augusztus 16-áig, vasárnap éjfélig meg is hosszabbítják. Ez az eddigi leghosszabb, hazánkban elrendelt hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől tovább fokozódik a hőség, a napi átlaghőmérséklet először az északnyugati megyékben, később pedig már máshol is elérheti és tartósan meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Frissítő, helyi záporok, zivatarok pénteken, majd a jövő hét közepétől várhatók. Tartós lehűlés jelei egyelőre nem látszanak. Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást.

Párakapuk, ivókutak, szökőkutak a kerületben

A III. kerület számos pontján hűsíthetik magukat a kánikulában a köztér párakapuk, ivókutak segítségével. Ezek pontos helyei megtalálhatóak korábbi cikkünkben. A hőségérzetet csökkentheti, ha szökőkutak közelében tartózkodunk, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kizárólag a vízpára hűsítő hatását használják ki! A szökőkutakban való pancsolás és ivás tilos, mert vegyszereket tartalmaznak. Kérjük, ne használják mosakodásra és a gyermekeket ne engedjék pancsolni bennük!

párakapu

Egészségügyi kockázatok

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében ismét felhívta a figyelmet a fokozott folyadékbevitelre, arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Akik a vízpartokon tartózkodnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – figyelmeztettek.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni. Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet.