Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mászókát, bábokat, színházbérletet kapnak az óbudai Mesevilág ovisok

2020. július 6., 08:00

Udvari mászóka-komplexummal és fejlesztő bábjátékokkal lesz gazdagabb az Óbudai Mesevilág Óvoda az önkormányzat támogatásával. A projekt része annak a polgármesteri döntésnek, mely 21 kerületi óvodát segít pedagógiai programjának és infrastruktúrájának fejlesztéséhez pénzbeli támogatással.

Az Óbudai Mesevilág Óvoda az integrált nevelés elkötelezett híve, az idejáró gyermekek egyharmada valamilyen megsegítésre szorul. Siket, gyengén látó, értelmi fogyatékos, mozgáskorlátozott, autista és magatartási nehézségekkel küzdő óvodások együtt, egy csoportban töltik itt napjaikat ép társaikkal.

„Ezzel mindenki nyer. A nehézséggel küzdőknek segítenek az épek, akik így már gyermekkorban megtanulják, hogyan is lehet sérült embertársainkat hatékonyan támogatni, miközben emberi méltóságukat is maximálisan tiszteletben tartjuk,” – mondja Gólyáné Kaszás Erzsébet óvodavezető. – „Óvónőink többségének gyógypedagógiai vagy fejlesztő pedagógusi diplomája is van, így az eltérő fejlettségi szintű óvodásaink mindegyike egyéni bánásmód mellett bontakoztathatja ki képességeit.”

A komplex udvari mászóka – melyről a Mesevilág ovi dolgozói álmodtak, s melyet most az önkormányzat támogatásával megvásárolhatnak – minden irányú fejlesztésre alkalmas. Tehát ez a hintával, csúszdával, mászókötéllel és mászó fallal felszerelt udvari játék nem csupán a mozgás- és egyensúlyfejlesztésben segítség, hanem minden egyéb képességet is eredményesen megtámogat. Így például az érzékszervi fogyatékkal élők éppúgy, mint az autista kisgyermekek játék és mozgás közben éppen azon a területen fejlődhetnek, ahol elakadásaik vannak.

Az anyanyelvi nevelés szintén minden óvodás csoportban hangsúlyt kap, hiszen ez a leendő kisiskolások későbbi tanulási nehézségeit is megelőzheti. Ezért a gyermekek nemcsak hallgatják a meséket, hanem ők maguk el is játsszák azokat, ehhez szerezhet be most az óvoda bábokat, az önkormányzat anyagi támogatásával.

Tudjuk, az a kisgyermek, aki már óvodáskorában megismerkedik a művészi előadások befogadásának élményével, az egész életében színházba járó, ott feltöltődni tudó felnőtt lesz. A Kolibri Színház interaktív előadásaival évről évre lenyűgözi gyermekközönségét. Az óvoda a következő évadban, szintén az önkormányzat segítségével, vásárol színházi bérletet a Kolibribe a gyermeknek.

Az Óbudai Mesevilág Óvoda az udvari játékok bővítésére egymillió forintnyi, a pedagógia programja megvalósításához pedig ötszázezer forintnyi önkormányzati támogatást ősszel tervezi felhasználni.