Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Még több gyümölcs Óbuda-Békásmegyer óvodáiban

2019. június 12., 09:28

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt feladatának tartja a kerületben élő óvodáskorú gyermeket egészségmegőrzését. Ennek biztosítása érdekében az önkormányzat egy, ’Gyümölcsprogram az óvodákban’ elnevezésű projekt bevezetését tervezi.

Óbuda-Békásmegyeren 11 óvoda működik 33 óvodai épületben. Az intézményekben folyamatosak a fejlesztések, azonban 2018. októberében az önkormányzat konzultációt indított, amelynek célja a bölcsődék és az óvodák adottságainak feltérképezése volt. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a szülők elvárásait és az önkormányzat költségvetési lehetőségeit összehangolja és a szolgáltatásokat a XXI. század pedagógiai és infrastrukturális követelményeihez igazítsa. A konzultáció kiértékelése rámutatott, hogy a szülők részéről igény mutatkozik arra, hogy a kerület óvodáiban még több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak napközben a gyermekek.

Ehhez kapcsolódóan a testület legutóbbi ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban biztosítják minden óvodás gyermek számára az extra gyümölcsöt és zöldséget, ennek megfelelően pedig módosuljon az óvodák költségvetése. Egy csoportra havi szinten 10 kg zöldség és gyümölcs biztosításának finanszírozását vállalná magára az önkormányzat, 500 Ft/kg átlagárral számolva. Az intézkedés közel 3800 gyermeket érint a majd a következő nevelési évben.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az egészségmegőrzést nem csupán az óvodákban igyekszik támogatni: tavaly ősszel megnyitott az óbudai Egészségfejlesztési Iroda, amely új lendületet adhat a kerületben évek óta szervezett egészségmegőrző programoknak. A Szent Margit Rendelőintézet égisze alatt működő, az Európai Unió és Magyarország kormánya által támogatott iroda egyfajta hidat hivatott képezni a kerületi járóbeteg ellátás, valamint az önkormányzat által fenntartott egészségügyi, szociális intézmények és szervezetek között, akikkel együttműködve egészségfejlesztési programokat szervezünk és bonyolít. Segédkezik a már múlttal rendelkező programok – például a Szent Margit Rendelőintézet és az Óbudai Sport Kft., valamint az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény szakemberei által indított ‘Egészségkörút Óbudán’, a ‘Közösségi torna’ és a ‘Szabadidő, szeretem!’ tömegsportrendezvény-sorozata, illetve az évente több alkalommal megrendezett San Marco Szabadegyetem  és az ‘Egészséges Ezüstkor’ előadás sorozat, a Sportakadémia, az iskolai és óvodai úszás- és korcsolyaoktatás, az ‘Iskolabüfé’ program – koordinálásában és természetesen új rendezvényeket is életre kíván hívni. Magyarországon az Egészségfejlesztési Irodák hálózata nagy sikerrel működik 2012 óta.