Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2013. február 24., 20:22

A múlt eseményei relativizálásának korát éljük; a kommunizmus kísértete járja be nem csak a magyar közéletet, hanem a legfelsőbb európai döntéshozó fórumokat is — hangzott el a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja tiszteletére tartott kerületi megemlékezésen.

A Katinyi mártírok emlékművénél tartott kerületi megemlékezésen – amelyen részt vett Varga Mihály tárca nélküli miniszter is – Bús Balázs, Óbuda polgármestere ismert és kevésbé ismert áldozatok sorsát felidézve mutatott rá a kommunizmus barbárságára, amely sem emberi méltóságra, sem a személyes szabadságra, sem a formális jogra nem volt tekintettel.

Mint mondta: az évek múlásával a kommunizmus működtetői által elkövetett bűnök súlya csökkent, a nyílt erőszak politikáját pedig felváltotta a cukor és korbács elve, így, ha megszeretni nem is, megszokni sokaknak sikerült a rendszert. – A feledésben gyökerező engedékenység aztán olyan szintre jutott, hogy szinte kedvet csinál a kommunizmus újraélesztéséhez azok körében, akik munkáért és kenyérért cserébe feladták jobb meggyőződésüket” – folytatta a polgármester.

kommunizmus áldozataiMTI Fotó: Máthé Zoltán

Bús Balázs kijelentette: a kommunizmus kísértete járja be Európát, Marx és Engels szelleme lengi körbe nemcsak a magyar közéletet, hanem a legfelsőbb európai döntéshozó fórumokat is.  – Akik ma Brüsszelben ülnek, csak legyintenek a Trianon fájdalmára, a katyni erdőben elkövetett kommunista mészárlásra, az 56-ot követő kivégzésekre” – tette hozzá a városrész első embere.

Emlékeztetett: akik közelről látták, tudják, milyen a kommunizmus valódi természete. Az adottságokhoz gyorsan alkalmazkodik, kizárólagosságra törekszik és mindent eltapos maga körül. Jelenlétét észre kell venni akkor is, ha a liberális demokrácia álarcát viseli – figyelmeztetett a polgármester. Bús Balázs úgy fogalmazott: ma is vannak , akik a kommunizmus “rozsdás szekerét tolják”, egyes európai konzervatívok hallgatással, a saját kudarcaikkal viaskodó szocialisták Brüsszelben mószerolva, a technokraták bankjaikkal gyarmatosítva.

Óbuda polgármestere arra emlékeztetett: Márai emigrációban töltött évtizedei alatt folyamatosan az otthontalanság érzésével küzdött. Mint mondta, az Unió ölelő szorításában kezdjük hasonlóan érezni magunkat. – Mert a mi keresztény, konzervatív értékeink a jó és a rossz megkülönböztetését követelik meg tőlünk. Nem vállalhatunk mindennel és mindenkivel közösséget. Sem a hithű kommunistákkal, sem a magukat nagytőkéssé képező kommunistákkal. Sem Biszku Bélával, sem a szemkilövető Gyurcsány Ferenccel, de a hungaristákkal szimpatizálókkal sem. Elvi jelentősége lett volna a kommunista bűnösök nürnbergi perének, ám mivel ez elmaradt, az európai és hazai baloldal fasizmus elleni, és demokrácia melletti kiállása sem hiteles. A helyzet abszurditását jól mutatja a 2006-ban saját honfitársaira lövető „nagy demokrata” egykori KISZ titkár. Ha a szélsőséges Gyurcsány Ferencet és pártját ma a demokrata szóval lehet illetni, akkor ebből a demokráciából én nem kérek, mert ez egy orwelli világ, ahol a szavak már rég elszakadtak eredeti jelentésüktől. Lássuk azt is, hogy Hitler pártja szocialista is volt, meg munkáspárt is. Kommunista és fasiszta közé egyenlőségjelet lehet tenni – hangsúlyozta Bús Balázs, majd kijelentette: hinni szeretnénk abban, hogy a nácizmus és kommunizmus bűnei egyszer majd azonos súllyal esnek latba, hogy hamarosan megszűnik a kettős mérce.

A megemlékezés végén az ünnepségen résztvevő politikusok, pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat és fejet hajtottak a Katyni mártírok emlékművénél, majd meggyújtották az emlékezés mécseseit.

[nggallery id=21]