Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megemlékezést tartottak a Szent Flórián szoborcsoportnál

2018. május 4., 08:47

2018. május 3-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata közös megemlékezést tartott Óbuda védőszentjéről.

Több mint húsz éves hagyomány, hogy a katasztrófavédelem kötelékébe tartozó tűzoltók Flórián napja alkalmából ünnepélyes keretek között megemlékeznek Óbuda és a tűzoltók védőszentjéről a Flórián téren található szoborcsoport előtt.

A tűzvészek ellen védő Szent Flórián alakja a XV. század végén vált közismertté. Magyarországi ábrázolásainak kezdete is erre az időszakra tehető, főként a német ajkú területeken. A XVII. században a nagyszámú osztrák és német bevándorlás hatására hazánkban csaknem mindenütt megelevenedett a Flórián-kultusz. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az “Isten tűzoltójának alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését. Flórián napját – Május 4-ét – a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás

A 2012. szeptemberében a III. kerületi önkormányzat és a Braunhaxler, Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Közhasznú Egyesület összefogása nyomán helyreállított szoborcsoportnál gyülekeztek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kötelékébe tartozó igazgatók, főfelügyelők, szolgálat vezetők, kirendeltség-vezetők, tűzoltó-parancsnokok, őrsparancsnokok, tűzoltósági felügyelők valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviseletében Bús Balázs polgármester, alpolgármesterek és a hivatal munkatársai. Az ünnepségen Tercsi Zoltán c. apát, az  Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia plébánosa mondott beszédet.

Beszéde után az Ágoston Művészeti Óvoda nagycsoportosai adtak egy rövid műsort népi mondókákkal, amelyek a tűz témáját dolgozzák fel.

A műsort követően a koszorúk elhelyezése következett. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Budapesti Tűzoltó Szövetség helyezte el a tisztelet virágait. A védőszent szobor előtt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében  Bús Balázs polgármester, a Braunhaxler Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Közhasznú Egyesület nevében Neubrandt Istvánné helyezett el koszorút.