Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Meghosszabbították a hőségriadót – megdőlt a melegrekord

2015. július 24., 10:27

Tegnap megdőlt a napi melegrekord a fővárosban, több helyen 39 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Vasárnap éjfélig meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos múlt péntektől rendelt el hőségriadót, amelyet ezen a héten hétfőn péntek éjfélig meghosszabbított. Ezt tolódik ki most két nappal, július 26-a vasárnap éjfélig.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, a zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 3 óra között senki se tartózkodjon a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék a bőrüket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel, és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a háziállatokat a parkoló autóban. A hivatal közleményében kitért arra, hogy a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, azok a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – figyelmeztetett az ÁNTSZ.

óbudai strand

A III. kerület számos pontján hűsíthetik magukat a kánikulában a köztér párakapuk, ivókutak segítségével. Ezek pontos helyei megtalálhatóak korábbi cikkünkben. A hőségérzetet csökkentheti, ha szökőkutak közelében tartózkodunk, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kizárólag a vízpára hűsítő hatását használják ki! A szökőkutakban való pancsolás és ivás tilos, mert vegyszereket tartalmaznak. Kérjük, ne használják mosakodásra és a gyermekeket ne engedjék pancsolni bennük!

Megdőlt a melegrekord

A budapesti július 23-ai melegrekordot 1998-ban rögzítették, akkor 36,4 fokig melegedett a levegő a fővárosban. Ehhez képest tegnap több mint 1,5 fokkal melegebb volt a fővárosban. Az országos melegrekord is megdőlt tegnap, egyes helyeken 39 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzése szerint a következő napokban többfelé lehetnek záporok, zivatarok, de még így is sok helyen 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérséklet várható. Vasárnap már jobban mérséklődhet a kánikula.