Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megjelent az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ termékkatalógusa

2019. június 2., 08:30

A kiadványban az intézmény középsúlyosan értelmi fogyatékos ellátottjai által készített termékeket mutatják be.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ évtizedek óta biztosít munkalehetőséget a megváltozott munkaképességű emberek számára. Napjainkban is fogyatékossággal, valamint pszichiátriai betegséggel élő emberek foglalkoztatása zajlik az intézményben. Ez társadalmi és egyéni szempontból is nagy jelentőséggel bír. A munka keretet ad életüknek, meghatározza mindennapjaikat, ezen belül kapcsolataikat. Rendszeres jövedelmük segíti önállóságukat és megbecsültségüket családon és társadalmon belül egyaránt, ezáltal kiszolgáltatottságuk is csökkenhet. Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban olyan munkaformák kidolgozására törekednek, ami a munkavégzés keretein belül fejlesztési jogviszonyban dolgozó, középsúlyosan értelmi fogyatékos fiatalok foglalkoztatásában jelent innovációt. A barkácsműhelyben tevékenykedő fiatalok a segítő részlegvezető irányításával olyan játékokat állítanak elő, ami sajátos nevelési igényű diákok és óvodáskorú gyermekek számára válhat ügyességi játékká.

A szövödében pedig gyönyörű rongyszőnyegek készülnek, melyekből mindenki megtalálhatja a számára kedvező méretű és színű szőnyeget. Mindehhez – az újrahasznosítás jegyében – a felhasznált alapanyagokat raklapokból és zoknivégekből szerzik be, melyeknek a megmunkálása az ellátottak képességei alapján történik. Ezen kívül a kerámia műhelyben különféle kézműves dísz- és használati tárgyak készülnek (kaspók, faliképek, gyertyatartók), készítőjük egyedi stílusjegyeit viselve magukon. Az elkészült termékeket az intézmény nyitott rendezvényein, valamint különböző vásárokon értékesítjük és mutatjuk be. Ezzel láthatóvá válik, hogy a középsúlyosan értelmi fogyatékossággal élők is képesek értékes és hasznos tevékenységet végezni, munkájukkal értéket teremteni. Mindez önbecsülésüket, önbizalmukat erősíti, sikerélményt jelent számukra. A vásárok hatására az intézményi ellátottak is érzékenyebbé válnak a társadalmi problémákra, a támogatott családok körében is fokozódhat az elfogadás a sérült emberekkel kapcsolatban, ezzel elősegítve társadalmi inklúziójukat.

A termékkatalógus ITT érhető el.

Termékeik minden hétköznap megvásárolhatók az intézményben, valamint a Flórián Üzletközpontban is rendszeresen árusítanak, ahol az alábbi időpontokban biztosan megtalálhatók lesznek a termékek:

  • 2019. június 7. (8.30-12.30)
  • 2019. június 18. (8.30-12.30)
  • 2019. június 21. (8.30-12.30)
  • 2019. június 28. (8.30-12.30)