Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megkezdődik az ürömi körforgalom építése

2015. április 1., 08:36

A NIF Zrt. beruházásában valósul meg az ürömi jelzőlámpás csomópont körforgalommá alakítása, valamint a Budapest-Esztergom vasútvonal II. ütemében Bécsi úti szintbeni vasúti keresztezés kiváltása

Az ürömi körforgalom kivitelezése két ütemben valósul meg, az I. ütem a végéhez közeledik. Április elején befejeződik a körpálya kiépítése a meglévő 10-es út nyomvonalán kívül. A II. ütemben a mostani T-csomópontban kezdik el kialakítani a közel 60 méter átmérőjű körforgalom oda eső részét. Az ütemváltás következtében várhatóan jövő héttől a kétirányú forgalom már a körforgalom elkészült részét fogja használni. Az ötágú körforgalom megteremti a Bécsi út, az Ürömi út, az új nyomvonalú 10. sz. főút és távlatban az M0 autópálya felé vezető 10. sz. főút kapcsolatát.

A körforgalom építésével párhuzamosan folyik a kivitelezés a 10. sz. főút bevezető szakaszán, melynek célja a Bécsi úti szintbeni vasúti átjáró kiváltása. Ezzel a fejlesztéssel valósul meg a külterületi szakaszon a külső-Bécsi út tehermentesítése 2 km hosszan az ürömi körforgalomtól kiindulva. Az új nyomvonal átível a vasút és az Aranyhegyi patak felett, majd a jelenlegi vasúti átjárótól délre köt vissza a Bécsi útba. A beruházás belterületi részén a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát 2×1 forgalmi sávra szélesítik, külön gyalogos járdával és kerékpárúttal. A korszerűsítés harmadik része a Pomázi úti felüljáró csatlakozó útjainak megépítése.

A belterületi szakaszon, az Aranyvölgy utcában várhatóan 2015. április elsejétől közműépítési munkák kezdődnek. A kivitelezési munkák miatt az utcában ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben, így az utcába történő behajtás korlátozva lesz. A közműkiváltási munkák miatt az átmenő forgalom ki lesz tiltva, valamint szakaszos félpályás lezárás lesz érvényben. A térszín alatti közművek fektetése érinti a telkek megközelítését biztosító bejárókat. Természetesen a bejutást a munkák alatt is biztosítják, azonban kisebb fennakadásokra számítani lehet.

Az új nyomvonalon a növényzet leszedése befejeződött, a vállalkozó a humuszleszedés nagy részével elkészült. Jelenleg közműkiváltások, geotextilia, georács fektetése és a töltésalapozástörténik. A biztonságos közlekedést segítve a külterületi szakasz alatt kerékpáros és gyalogos aluljáró épül az Ürömi megállóhely északi oldalán, a Solymár köz vonalában.

Az óbudai közlekedést modernizáló projektnek köszönhetően megszűnik a 10. sz. főút Külső-Bécsi úti szakaszát terhelő átmenő forgalom, a gyalogos, kerékpáros közlekedés pedig biztonságosabb lesz. Az ürömi körforgalom nyári átadásával pedig csökkenni fog az állandó torlódás a 10. sz. főút Üröm és Solymár közötti szakaszán.térkép körforgalom 2

A Bécsi út és Ürömi út kereszteződésében épülő körforgalom  munkálatainak ütemezése:
Április 1-jétől várhatóan három hétig a munkák – a jelenlegi jelzőlámpás szabályozással – az Ürömi úti ágban zajlanak majd, ez idő alatt az út 2×1 sávon lesz járható. A munkaterület melletti szakaszon a Bécsi úton 30 km/h sebességkorlátozást és előzési tilalmat vezetnek be.
• Ezt követően újabb három hétig a Bécsi úton a forgalom – 30 km/h sebességkorlátozással és ideiglenes jelzőlámpás forgalomirányítással – mindkét irányban a körforgalom már megépített részén haladhat. Az Ürömi úti ágban az autósoknak 2×1 forgalmi sávot biztosítanak.
• A következő ütemben, várhatóan két hétig a Bécsi úti forgalom a munkaterület mellett ismét 2×1 szűkített sávon haladhat. Az Ürömi úton a Bécsi úti csomópont előtti jobb sávban jelzőlámpás irányítással váltakozó irányban haladhat a forgalom. Az utána következő egy hétben a forgalmat a bal sávba terelik, ahol szintén jelzőlámpás irányítással, váltakozó irányban haladhatnak a járművek.
• Ezt követően, várhatóan két hétig a munkálatok a körforgalom Bécsi úti ágaiban, a főváros felé haladó irány jobb oldalán folytatódnak. A közúti forgalom a Bécsi úton a munkaterület mellett sávelhúzásokkal, 2×1 sávon, az ideiglenesen szélesített útpályán haladhat.
• Az ezt követő ütemben a munka továbbra is a Bécsi úti ágakban, de már a főváros felé haladó irány bal oldalán folytatódik. Ez alatt az idő alatt a közúti forgalom szintén a Bécsi úton, a munkaterület mellett sávelhúzásokkal az ideiglenesen szélesített útpályán haladhat.
• A munka következő ütemében épül meg a körforgalom Üröm felőli belső körgyűrűjének burkolata, ezért ennek idején az autósok már használhatják az újonnan kiépített körforgalmat. Ugyanakkor a be- és a kihajtó ágakon a munkaterület melletti szűkített sávokon haladhat a forgalom.
• Az utolsó ütemben a körforgalom környezetében elvégzik az útburkolat teljes cseréjét, melynek ideje alatt a forgalom jelzőőrös forgalomirányítással haladhat.

Az útszűkülettel járó munkálatok a csomópontban a Bécsi út forgalmát lelassítják, ezért a korábbiaknál jelentősebb torlódások várhatók. Az Ürömi utat érintő félpályás lezárást okozó munka az út kapacitását nagymértékben csökkenti majd, emiatt az arra közlekedők türelmét és megértését kérik.

A beruházások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. fejlesztésében a Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósulnak meg.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.