Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megkezdték az egészségügyi dolgozók koronavírus-oltását

2020. december 26., 20:17

Megérkezett Magyarországra is a Pfizer–BioNTech-vakcina december 26-án, szombaton, amelyet egyből a Dél-pesti Centrumkórházba szállítottak. Vasárnaptól öt oltópont kezdi meg a működését.

Az oltások beadását már szombaton el is kezdték a Dél-pesti Centrumkórházban, továbbá a Semmelweis Egyetem Klinikáján. Az oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat és a beleegyezési nyilatkozatokat, az oltás után pedig 15–30 perces megfigyelés következik.

Vasárnaptól öt oltópont kezdi meg a működését. A Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában kaphatnak oltást azok az egészségügyi dolgozók, akik igényelték.

Magyarország Kormánya Facebook-oldala tájékoztatása szerint: “A jelenlegi tervek szerint a következő oltóanyag-mennyiség december 31-én érkezik. 35 ezer ember oltására kerül sor abban a prioritási sorrendben, amit meghatároztunk.”

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója hangsúlyozta: az oltás veszélytelen, és a beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – a kollégáit és a lakosságot is –, hogy oltassák be magukat.

Forrás: koronavirus.gov.hu