Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megnyílt a 6. Tavaszi Tárlat

2019. május 2., 19:11

Az Esernyős Galéria a T-Art alapítvánnyal közösen immár harmadik éve rendezi meg a III. kerületi művészek kiállítását Óbuda Napjának programjához kapcsolódóan. A kiállítás azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a kerületben élő művészeket bemutassa az óbudai közönségnek. Az önkormányzat szeretné elérni, hogy létrejöjjön egy állandó kapcsolat az óbudai képzőművészeti szféra és legközvetlenebb közönsége, az óbudai műkedvelő nézők között.

Óbuda és északi szomszédjai, a Dunakanyar települései hosszú évtizedekre visszatekintő erős képzőművészeti múlttal rendelkeznek. Az a világszínvonalú teljesítmény, melyet a 20, 30, 40 éve alkotó művészek egy része képvisel, ma már kifejezetten keresett a galériások és a műértők egyre bővülő körében.

A kortárs képzőművészet iránt növekvő érdeklődés a polgáriasodás ütemének egyik fokmérője. Óbuda-Békásmegyeren mi sem mutatja jobban a változás és fejlődés folyamatos jelenlétét, mint az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszi Tárlat kiállítás-sorozat. A T-Art Alapítvány által gyűjtött kollekció amellett, hogy évről évre megújul, gyarapszik is, hiszen míg néhány éve 30 alkotó munkáját tekinthették meg az érdeklődők, idén a meghívott művészek száma már 45-re emelkedett. A kiállítás idén nem határozott meg egységes művészeti koncepciót, a művészek szabadon választhatták meg azt a stílust és műfajt, melyben alkotni kívántak.

„Áttekintés és helyzetértékelés. Úgy érzem, ezek a szavak írják le mindazt, amivel ma itt találkozhatnak. Egy pillanatfelvétel arról, amit az itt élő festőművészek, gondolnak és láttatni szeretnének a bennük megfogalmazódott gondolatokról és az őket körülvevő világról.” – mondta el beszédében Bús Balázs polgármester, majd hozzátette: „Van azonban az éremnek egy másik oldala is… Az ellenzék részéről felmerült, hogy a városvezetés túl sokat költ a kultúrára. Persze visszakérdezhetnénk, hogy mihez képest. Amíg ilyen magas színvonalú a közbiztonság, a szociális ellátás és az egészségügyi szolgáltatás, addig indokolatlannak érzem a kulturális megszorításokat. Döntéseink a polgári értékrendünkből fakadnak. Azt a szemléletet tükrözi, mely a kerületben élőket megtiszteli azzal, hogy a számukra felkínált kulturális és szórakoztató tartalmakat nem az alsó polcokról válogatja össze.”

Óbuda-Békásmegyeren a tapasztalatok azt mutatják, hogy széles körű igény mutatkozik a minőségi kultúrára, legyen szó klasszikus zenéről, népzenéről, színpadi előadásról vagy épp olyan képzőművészeti kiállításról, mint a Tavaszi Tárlat.

A kiállító művészek: Karmó Zoltán, H. Varga Ágnes, Lukács Katalin, Matits Ferenc, Gábor István, Turcsán Miklós, Eszik Alajos, Veress Zénó, Kőfaragó József, Németh Géza, Szabó-M. László, Csengery Béla, Tremmelné Hudik Katalin, Nemcsics Imre, Kalmár János, Külüs László Ákos, Kiss Márta, Szávoszt Katalin, Lévay Jenő, Lantosné Grubits Gizella, Lacó Tamás, Rab-Kováts Éva, Maracskó Gabriella, Z. Szabó Zoltán, Korompay Dóra, Török Gábor, Gazsó Rozália, Bánföldi Zoltán, Mengyán András, Balikó András, Glatz Marietta