Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megnyitottuk a Római-parti Plázst – Mindennap várjuk a strandolókat augusztus 21-ig

2022. július 15., 13:15

Tavaly Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nyitotta meg az egyetlen ingyenes dunai fürdőhelyet a fővárosban. A mai naptól ismét csobbanhatunk a jelenleg is egyedülálló budapesti strandon. A Római-parti Plázson augusztus 21-ig mindennap várjuk vendégeinket.

„Nagy örömmel állok itt, hiszen sok kollegám sok munkájának eredménye a Római-parti Plázs. Öröm, hogy idén újra átadhatjuk az óbuda-békásmegyerieknek és persze egész Budapestnek a főváros egyetlen ingyenes dunai fürdőhelyét – mondta dr. Kiss László polgármester a plázst megnyitó sajtótájékoztatónkon. – Ezért először is köszönöm mindenkinek, aki részt vett a megvalósításban: a polgármesteri hivatal munkatársainak, a vízimentőknek, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletnek, a Magyar Vöröskeresztnek, a Pénzügyőr Sport Egyesületnek, a Fővárosi Csatornázási Műveknek és az illetékes hatóságoknak, valamint a helyi civil szervezeteknek: a Mi Rómaink, a Civilek a Római-partért Egyesület, a Maradjanak a fák a Rómain, a Római Sport Egyesület és a Külker Evezős Klub Óbuda tagjainak és képviselőinek.”

 

Ingyenes zuhanyzó, kerékpártároló és térítésmentes napágyak

Tavaly önkormányzatunk nyitotta meg először – csaknem félévszázadnyi szünet után – az egyetlen ingyenes dunai fürdőhelyet a fővárosban. Ez jelenleg is egyedülálló a budapesti Duna-parton.

Nemcsak ingyenes, hanem természetes környezetben, tiszta gondozott partszakaszon, ugyanakkor szervezett körülmények között, kiépített infrastruktúra mellett pihenhetünk a Római-parti Plázson. Hiszen a legklímabarátabb kerületként a civilekkel és a szakemberekkel egyetértésben döntöttünk a szükséges faápolási és környezetrendezési munkálatokról, melyeket el is végeztünk.

Az elérhető infrastruktúráról érdemes megemlítenünk: ingyenes ivóvízről, mosdó-, pelenkázó és zuhanyzóhasználatról gondoskodtunk az Óbuda- Pénzügyőr Sportegyesület szomszédos telepén. Napozóágyakat és kerékpártárolási lehetőséget szintén térítésmentesen biztosítunk.

Vízimentő- és elsősegély-szolgálat a biztonságunkért

A partrészt folyamatosan gondozza fövenyőrünk, és az éjszakai őrzést is megszerveztük. A fürdőzők biztonságáról természetesen szintén gondoskodunk: állandó vízimentő-szolgálatunk folyamatosan járőrözik e szakaszon.

A Magyar Vöröskereszttel együttműködésben pedig elsősegély-szolgálatunk működik helyszínen: a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata (DESZ). Önkormányzatunk és a vöröskereszt idén első alkalommal hirdette meg az elsősegélynyújtó szolgálatot, melynek keretében 14. életévét betöltött fiatalokat vártunk, hogy közösen ügyeljünk a pihenők biztonságára a Római-parton.

A program a résztvevő diákok számára közösségi szolgálati lehetőség is. Akik a plázs megnyitóján rövid bemutatót tartottak, hogy számot adjanak elsősegélynyújtó szaktudásukról, melyet felkészítésünkön szereztek.

Az Óbuda-Békásmegyeri Közterület-felügyelet számára defibrillátor beszerzéséről döntött korábban  Képviselő-testületünk, az életmentő készülék a felügyelet Római-parti irodakonténerében szintén elérhető.

Emellett rendszeres vízminőség-ellenőrzést tartunk. Megtörtént a medertisztítás is, az átvizsgálás folyamatos, és minden szakhatósági engedéllyel rendelkezünk.

Hosszabb nyitvatartási idővel várunk mindenkit

Mit tehetünk mi, fürdőzők a saját biztonságunkért? A bójákkal kijelölt területen fürdőzzünk, azaz a jelző bójasoron belül, 120 centiméteres vízmagasságig.

Augusztus 21-ig várjuk a látogatókat, mindennap, a tavalyihoz képest hosszabb nyitvatartási időben: 10-19 óráig, jó időjárás és megfelelő vízminőség esetén.

Élvezzük az utánozhatatlan római-parti hangulatot! Jó pihenést, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Általános információk a Római-parti Plázsról.