Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megszavazták: még kilencven napig biztosan rendkívüli jogrend lesz érvényben

2021. február 22., 21:15

133 igen, 55 nem és egy tartózkodással megszavazták a rendkívüli jogrend alatt hozott rendeletek 90 napos hosszabbítását.

Bár ellenzéki képviselők nem támogatták a javaslatot, és a kormány számos, eddigi intézkedését bírálták, megszavazta az Országgyűlés a rendeleti kormányzás hatályának 90 napos meghosszabbítására és az eddig hozott kormányrendeletek szentesítésére vonatkozó törvényjavaslatot.

Mint írják a javaslat indoklásában: “A koronavírus-világjárvány idején a Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ennek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.”

A kormány ősszel hirdetett veszélyhelyzetet, amelyet aztán november 10-én a parlament 90 napra elfogadott. Ez a 90 nap február elején lejárt, amit a kormány 15 nappal meghosszabbított, most pedig újabb hosszabbítást kért az Országgyűléstől.