Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megtévesztő temetői “szertartás”

2018. március 17., 17:26

“Figyelmeztetés szélhámosságra” címmel közleményt adott ki az Esztergom-budapesti főegyházmegye, miután egyes kórházakban “érvényes katolikus temetkezési szertartást” kínálnak az elhunytak hozzátartozóinak.

Csakhogy az így reklámozott szolgáltatás semmiféle egyházi elismeréssel nem rendelkezik. A közlemény külön is felhívja a figyelmet bizonyos D. R., és a “Boldog Teréz Anya Egyház” megtévesztő tevékenységére.
Egy kórházi ügyintézés során a kórház munkatársa ajánlotta az elhunyt hozzátartozói figyelmébe az úgymond egyházi szolgáltatást is közvetítő vállalkozást. Még nyugtát is kiállítottak az elvégzett “katolikus szertartásról”. Csakhogy a “szertartást” végző személy nem pap. A főegyházmegye szerint semmilyen felhatalmazást nem adtak neki egyházi temetés végzésére, bár a vállalkozás határozottan állítja, az általuk megbízott személynek hivatalos igazolása van arról, hogy ő katolikus pap. A konkrét esetben a vállalkozás utóbb visszatérítette a kifizetett összeget.
Idő közben más felekezetek óbudai lelkészei is jelezték, hogy a saját területükön is találkoztak hasonló “konkurenciával”. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy csak kellő körültekintéssel – miután meggyőződtek az illető pap, lelkész egyházi felhatalmazásáról – adjanak megbízást az egyházi temetésre.