Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megújult a 11-es út külső fővárosi szakaszának közvilágítása

2017. december 29., 10:14

A III. kerületi 11-es út külső szakaszán 327 db, már amortizált nagynyomású nátrium lámpatest cseréje valósult meg korszerű LED lámpatestekre, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében.

A Főváros által biztosított forrásból kivitelezett sikeres LED-es korszerűsítésnek köszönhetően, a kerületünkben tehát az Aquincumi hídtól a városhatárig terjedő szakaszon biztosítják az új lámpatestek a közterület megvilágítását.

A 11-es út külső szakaszán eddig régi, 150 és 250 W-os nagynyomású nátrium (NNA) fényforrásokat tartalmazó lámpatestek üzemeltek. A közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárás eredményeképpen modern, energia-hatékony LED fényforrású, szabályozható fényáramú közvilágítási világítótestek kerültek felszerelésre.

A BDK Kft. által lebonyolított közbeszerzési eljárásban 6 ajánlattevő vett részt. Közülük – a műszaki előírásoknak történő megfelelésen túl, a nettó ajánlati ár, a világítótest jótállási ideje és a beépített teljesítmény megtakarítás szempontjainak figyelembevételével – került ki győztesként, a világítótestekre 14 év jótállási időt vállaló Fénysport Lux Kft 42,5 M Ft-os ajánlati árral. A kivitelezési munkát a BDK Kft. Belvárosi Közvilágítási Üzeme végezte el az ősz folyamán a hajnali órákban, amikor a kiemelt közlekedési úton a forgalom valamivel kisebb intenzitású.

A 11-es út fenti, mintegy 3 km hosszú szakaszán, 12 méteres fénypontmagasságú oszlopra kerültek fel a 100-220 W közötti teljesítményű, meleg fehér fényű LED-es világítótestek.  Az új világítótestek összes beépített teljesítménye mintegy 48 kW, ami 17 kW teljesítmény csökkenést eredményezett, miközben a teljes útszakasz megvilágítása szabványosság vált. Külön figyelmet fordított a Társaság a megvalósítás során a gyalogátkelőhelyek kiemelt megvilágítására, ahol az adott útszakaszra érvényeshez képet eggyel magasabb útosztály megvilágítási értékei kerültek megvalósításra. A projekt révén, éves szinten mintegy 70 ezer kWh energia-megtakarítás keletkezik, ezáltal az áramdíj költség a korábbiakhoz képest, mintegy 2 millió Ft-tal csökken évente.