Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Megújult kerületi kutyafuttatók, egymást segítő gazdák, fegyelmezett sétáltatók: csupa jó hír

2020. november 22., 22:03

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat állatbarát önkormányzat, eddig is igyekezett segíteni a kerületi egyesületeket, szervezeteket, és mindig örömmel áll a jó kezdeményezések mögé. Hisszük, hogy az állatoknak joguk van a biztonsághoz, a védelemhez, a felelős ellátáshoz, a minőségi mozgásidőhöz, így a biztonságos és szép kutyafuttatókhoz is. Az Óbudai Kutyás Egyesület kutyafuttató-felújítási kezdeményezését büszkén támogatjuk!

Az Óbudai Kutyás Egyesület elnökét, Gáspár Zsófit kérdeztük a kerületi kutyafuttatók felújítását, megszépítését célzó projektről. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az egyesület együttműködésében megvalósuló javításoknak, cseréknek biztonsági és esztétikai okai is vannak.

Egyelőre három futtató felújítása fejeződött be, de Gáspár Zsófi szerint haladnak tovább, a cél, hogy a kerületi futtatókba járó gazdák nyugodtak lehessenek: a kutyák és ők is biztonságban vannak, emellett egy szebb, kellemesebb környezetben mozoghatnak, barátkozhatnak a kedvencek.

A Zab utcai futtatóban a két rövidebb oldal (az északi és a déli) kerítés lett cserélve, és a Mömax felől zsilipes beengedő rendszert kapott.

A Laktanya utcai futtató Duna felőli, hátsó kapuja megszűnt, kerítés van helyette. Gáspár Zsófi elmondta, kifejezetten veszélyes, ha egy kutyafuttatónak két bejárata van. Ha ugyanis új érkező van, a szabály az, hogy jelzi a belépési szándékát a bent lévőknek, mielőtt belépnek a kutyával (kutyákkal) a közös térbe. Ez két bejárattal eleve kivitelezhetetlen, ráadásul gyakran előfordult, hogy valamelyik oldali kaput nyitva hagyták véletlenül, így az egyik oldalon belépő gazdinak a másik oldalon gond nélkül kiszökhetett a kutyája.

Városfal futtató két rövidebb oldali kerítése is ki lett kicserélve, és itt is megszűnt az egyik bejárat. A Duna felőli oldal zsilipes kaput kapott.

A zsilipes beengedés rendkívül biztonságos és kényelmes, hangsúlyozta az egyesület elnöke. A belső biztonsági zóna, amely egy elkerített rész, megkönnyíti a szoktatást, a kutyák összeismerkedését, ezáltal jelentős balesetmegelőzési szerepe van.

Gáspár Zsófi elmondta, dr. Kiss László polgármester nem záratta be a kutyafuttatókat, azok nyitva lehetnek, de mindenkit arra kér, tartsa a védőtávolságot, és bár nem kötelező, ha lehet, viseljenek a gazdák maszkot, vigyázzanak magukra és egymásra. Gáspár Zsófi szerint a kutyafuttatókban az egyesület táblákat helyezett el a biztonsági előírásokat tartalmazó információkkal, és úgy tapasztalja, a kerületi kutyások fegyelmezetten betartják a szabályokat.

Hangsúlyozta továbbá, hogy ahogyan tavasszal, úgy most is igyekeznek az egyesülettel azokat a kerületi lakókat segíteni, akik betegség vagy karantén miatt nem hagyhatják el az otthonukat. A kutyáikat rendszeresen leviszik sétálni, és amiben tudnak, segítenek. “Jobb és praktikusabb ezt kerületen belül megoldani. Ismerjük egymást, a kerületet, egyszerűbb nekünk megoldani, mintha más, távolabbi kerületekből érkeznének emiatt segítők.”

Azt kéri továbbá, csatlakozzon mindenki az egyesület Facebook-csoportjához, ahol minden hasznos információt közzétesznek, és ahol bármikor segítséget kaphat, aki kér, vagy maga ajánlhatja fel a segítségét rászoruló állattartóknak.