Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Méhlegelők a sokszínű városi élővilágért – Május 22. a biológiai sokféleség nemzetközi napja

2022. május 22., 08:00

A biodiverzitás védelmének világnapja az élővilág sokféleségére és az azt fenyegető veszélyekre irányítja figyelmünket. A biológiai sokszínűség megóvása és támogatása a nagyvárosi környezetben is feladatunk és felelősségünk.

A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás biztosítja ökoszisztémánk működésének kényes egyensúlyát – azáltal, hogy élővilágunkban minden egyes fajnak megvan a maga szerepe és jelentősége. Ez az érzékeny egyensúly az utóbbi évtizedekben komoly veszélybe került, éppen az emberiség, a mi terjeszkedő jelenlétünk okán.

Az emberi tevékenység következtében sok faj veszíti el véglegesen természetes élőhelyét, táplálékforrását, és így a kihalás felé sodródik. Az egyensúly felborulásának beláthatatlan következményei lehetnek.

Ennek a rendszernek az emberi faj is alkotó eleme, ám a többi fajjal ellentétben mi képesek vagyunk akár globálisan átformálni a környezetünket. Ez lehetőség és felelősség: megállítani a beavatkozásunk nyomán sokasodó, az élővilág sokszínűségét fenyegető hatásokat.

A legklímabarátabb kerület

Mi itt, a harmadik kerületben hisszük, hogy a globális mellett helyi szinten is cselekednünk kell. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elköteleződve a zöldebb, élhetőbb kerület ügye mellett több projektet kezdeményezett, melyekhez a helyi lakosok támogatását is sikerült megnyerni. Köszönjük mindenkinek, hiszen csak együtt lehetünk sikeresek a környezetünkkel kapcsolatos teendőinkben.

E zöld kezdeményezések közül a kerületi közösségi méhlegelők telepítésével éppen a nagyvárosi környezetben igyekszünk segíteni a biodiverzitás fenntartását. Hiszen azzal, hogy a méhek és más beporzók életterét növeljük, és hasznos munkájukat támogatjuk, a legkülönbözőbb fajokat juttathatjuk élőhelyhez és táplálékhoz.

Önkormányzatunk – következetes törekvéseinek elismeréseként – klímabarát díjat is nyert: Óbuda-Békásmegyer tesz a fővárosi kerületek közül a legtöbbet a fenntarthatóságért!

Május 22-én a biológiai sokféleség nemzetközi napja mellett 2015 óta a mai napon ünnepeljük a Magyar Természet Napját is, miután Magyarország három, nagy természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sikeres aláírásgyűjtésbe kezdeményezett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét.