Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mentsük meg a varangyokat! – Bajba jutott, vízóraaknába esett és elgázolt békák

2021. március 16., 17:55

A településeken is általánosan előforduló varangyok, de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák is a vízóraaknákba pottyanva végleg csapdába kerülhetnek, és lassan eléhezve a halálukig sínylődhetnek, vagy vándorlás közben gázolás áldozatai lesznek. Mentsük meg őket!

A vízóraaknák sajnálatos módon békacsapdaként is működnek, ahonnan azonban a bajba jutott állatok gyorsan és egyszerűen kimenekíthetőek, hívják fel a figyelmünket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői.

Óriási segítség az állatoknak, és hozzájárul a települések biológia sokféleségének védelméhez, ha március második felétől augusztus végéig néhány alkalommal, legalább egyszer ellenőrizzük a vízóraaknákat, és kimentjük onnan a bajba jutott békákat. Erre kiválóan alkalmasak a sok helyen havonkénti vízóra-leolvasások, amikor amúgy is fel kell nyitni az aknák tetejét.

A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – vízre van szükségük a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez. Így tavasz elején tömegesen indulnak meg a vizek felé, miközben az utakon ezres nagyságrendben esnek áldozatául a gépjárműforgalomnak.

Hazánkban az elmúlt évtizedekben örvendetesen elterjed közösségi, önkéntes lakossági természetvédelmi tevékenységgé vált az ideiglenes út menti békamentő terelőkerítések megépítése, néhány hétig történő működtetése, majd lebontása.

Hogy miért jó ez nekünk? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. Ez az ökoszisztéma-szolgáltatás a klímaváltozás erősödésével járó újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.