Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mi az a karbonlábnyom, és hogyan csökkenthetjük?

2020. október 19., 18:02

Napi tevékenységeink, mint amilyen a főzés, a mosás, a közlekedés, a vásárlás mind-mind megterhelik a környezetünket. Egy 2016-os felmérés szerint Magyarországon egy átlagember évi 5,7 tonna szén-dioxidot termel, ami jóval több, mint amennyit a lakóhelyünk zöldterülete kompenzálni képes. De hogyan változtathatunk ezen?

A karbonlábnyomunk számos tényezőből áll össze. Számít, hogy milyen közlekedési módot használunk nap mint nap, mennyit fűtünk, mosunk, főzünk, világítunk, milyen ételeket veszünk, és mennyi mindent vásárolunk. Ha egy kicsit tudatosabbak és figyelmesebbek vagyunk, számos területen tudjuk csökkenteni az életmódunk károsanyag-kibocsátási szintjét.

Ha kicsit lejjebb tekerjük a fűtést, ha alacsonyabb hőfokon mosunk, ha lekapcsoljuk a villanyt, ha kerékpárral járunk dolgozni, vagy ha a vásárlásainkra jobban odafigyelünk, már sokkal kisebb lesz a karbonlábnyomunk, és sokat tettünk a környezet kímélése érdekében.

Október 21-én este 6 órától a Greendependent csapatának közreműködésével a Városfejlesztő Facebook-oldalán élő közvetésen kaphatunk tippeket arra vonatkozóan,  hogy jelenthetne életünk egy kicsit kevesebb terhet a bolygónak.

Az esemény a Facebookon.