Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Miért nehezebb egy roma gyerek élete? – Magyar kisfilm készült a rendszerszintű rasszizmusról

2020. december 1., 14:50

A hazai Rosa Parks Alapítvány hatperces animációs filmben mutatja be, születése pillanatától milyen egyenlőtlen esélyekkel indul egy roma gyerek ma Magyarországon. És mindazt, ahogy lassan leküzdhetetlen hátránnyá duzzad mindez. A mesélő Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésznője.

Jani és Tomi. A film főszereplői. Egyidősek. Mégis nagyon különbözően alakul már a gyermekkoruk is.

Jani roma, a szomszédai is mind romák, és az ő szüleihez hasonlóan mind szegények. Iskolát nem választhat, az egyetlen, amely elérhető számára, évek óta hiába keres például egyes tantárgyakhoz szaktanárokat…

Tomi nem roma. És innen máris minden másként alakul körülötte. A családja helyzete, a környék, ahol él, az iskolák színvonala, amelyek közül ráadásul válogathat.

És ez még csak a kezdet…

A „Miért nehezebb egy roma gyerek élete?” című animációs film ötletét egy amerikai produkció adta, amely a színesbőrű emberekkel szembeni rendszerszintű rasszizmus következményeit mutatja be.

A magyar kisfilm szintén arra tesz kísérletet, hogy rávilágítson: a történelmi örökség, a felmenők meghatározott sorsa, a gyermekkori környezet, majd a szinte lehetetlen hozzáférés a minőségi tanuláshoz, a minőségi egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz, a munkavállaláshoz… egyáltalán a választáshoz, hogyan alkot láncolatot. Azaz mit is jelent a rendszerszintű rasszizmus, amelyben az intézmények, a hivatalok, a hivatalosságok, a döntéshozók és olykor mi magunk is a negatív sztereotípiák és a megkülönböztetés révén a hátrányokból megmászhatatlan falakat építünk a romák és egy kicsit a magunk számára is.

A filmet jegyző Rosa Parks Alapítvány nem csupán szavakban elkötelezettje az egyenlőtlenségek elleni küzdelemnek, hanem cselekvően is. Láthatatlan Tanoda programjuk 2013 óta működik a Józsefvárosban, hogy minél több hátrányos helyzetű, elsősorban roma közösségből érkező gyermekhez eljussanak. Hétről hétre találkoznak velük, és változatos programok révén támogatják őket, hogy az iskolai eredményeik javuljanak.

A hatásos animációs film sokak összefogásának eredményeként jött létre, és bár igen súlyos és szomorú témát dolgoz fel – egyébként egyszerű és mindannyiunk számára érthető eszközökkel –, a megoldás első, apró lépéseit is megmutatja. Ugyan a rendszerszintű problémákra rendszerszintű választ kell adni, de mivel mindannyian a rendszer részei vagyunk, mi magunk is tehetünk azért, hogy Jani mielőbb ugyanannyi esélyt kaphasson, mint Tomi…