Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mintaként szolgált a kerületi sportpark

2016. július 7., 16:23

A kormány sportparkok építésére irányuló programot indít. Az ingyenes sportolási lehetőséget kínáló szabadtéri létesítményekkel, hasonlóan a kerületi fitneszparkokhoz, elsősorban a felnőtt sportolni vágyókat buzdítják aktív életmódra.

Szerdán délelőtt a III. kerületi Laktanya utcai sportparkban sajtótájékoztató keretén belül jelentette be az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkári feladatokat is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, hogy a települési önkormányzatok augusztus 15-éig Sportparkok építésére kérelmet nyújthatnak be.

A cél, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, amelyen valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét a minden igényt kiszolgáló, szabadtéri és fedett létesítményekben. A sportparkok megfelelő kereteket jelenthetnek a családok számára a közösen végzett mozgásra, ugyanakkor az önkormányzatok aktív fellépésére is nagy szükség van, hogy a létesítményeket színvonalas programokkal töltsék meg– mondta Boros Anita helyettes államtitkár.

DSC_1706

A sportparkok létesítésére idén összesen 1,5 milliárd forint a keretösszeg, a 2017-es költségvetésben pedig mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre.
A pályázatban négyféle sportpark megvalósítására lehet pályázni. A 200 vagy 400 méteres, 125 centiméter széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméteres parkban a különböző eszközök alapvető erősítő edzésekre, valamint a nagyobb méretűek  további speciális gyakorlatok elvégzésére lesznek alkalmasak.
Az utóbbi években elterjedt street-workout eszközök a saját testsúlyos edzésre adnak lehetőséget.
A sajtótájékoztató ideje alatt, a III. kerületi Önkormányzat 2014 év végén megépített sportparkjában a résztvevők kerületi fiatalok rögtönzött bemutatóját is végignézhették. Az élettanilag is kimutatható jótékony hatású edzésforma a képek tanúsága szerint az idősebbeket sem riasztja el.
DSC_1657
A kormány pályázatát a III. kerület is üdvözli, ahol már összesen 21 szabadtéri fitneszparkban, és évente újabb 4 új  helyszínen sportolhat ingyenesen a felnőtt lakosság az egészsége megőrzése érdekében.fitnesz parkHeltai

Az előzetes becslések szerint a Nemzeti Fejlesztési minisztérium a 100-150 jelentkezőre számít a kültéri sportparkok támogatói programban.

A kérelmeket a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél lehet benyújtani, az új sportparkokat az elbírálást követően a Nemzeti Sportközpontok építi meg.

A kérelmekről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt az előkészítő bizottság javaslata alapján, az önkormányzatok nem pénzt, hanem létesítményt kapnak.