Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mosdót és tisztálkodási lehetőséget kell biztosítaniuk a teraszos helyeknek is

2020. augusztus 4., 14:44

Jogszabály írja elő, a vendéglátóhelyeken milyen mosdóknak, kézmosóknak kell a látogatók rendelkezésére állniuk. A rendelet betartása nemcsak a vendégek kényelmét szolgálja, hanem a járvány fellángolását is megakadályozhatja, ami közös érdekünk!

A nyár, ha óvatosan is, de a vendéglátóhelyek tulajdonosait arra indította, hogy terasz megnyitásával vagy annak bővítésével tegyék még vonzóbbá kínálatukat. Fontos azt is tudnunk, hogy jogszabály írja elő, a létesítményeknek – látogatóik számától függően – hány darab illemhelyről kell gondoskodniuk.

A ’253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről’ írja elő az illemhelyek számát.

A megfelelő illemhelyhasználat és tisztálkodási lehetőség mellett arról szintén gondoskodni kell, hogy a mosdó akadálymentesen, kerekesszékkel élők számára is megközelíthető legyen. A kormányrendelet értelmében a vécéfülkék és a tisztálkodó berendezések számát a vendégek tervezett vagy legalábbis becsült lehetséges legnagyobb létszámához kell igazítani. Az illemhelyekhez, természetesen, biztosítani kell a kézmosás lehetőségét is.

200 fő összlétszámig az illemhelyek számát úgy kell megállapítani, hogy

a) 10 fő összlétszámig legalább egy közös WC-fülke,

b) 10 fő összlétszám felett nemek szerint külön illemhelyet kell létesíteni.”

Az idézett rendelet pontosan meghatározza, a látogatók létszámának további emelkedésétől függően, hogyan kell a mosdóhelyiségeket kialakítani.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi a jogszabály betartását, így a többi között azt is, hogy az illemhely berendezése könnyen tisztítható, fertőtleníthető, a helyiség pedig önálló szellőzésű legyen. Ha a hatóság szakemberei szabálytalanságot tapasztalnak, büntetést is kiszabhatnak, de akár az étkeztetést is felfüggesztethetik. Az előírások pontos követése azonban nem csupán egy hatósági eljárás kellemetlenségeitől óvja meg a vendéglátással foglalkozókat, hanem a higiénés és fertőtlenítő ajánlásokkal a járvány terjedésének megakadályozásához szintén hozzájárulnak, ami mindannyiunk közös érdeke!