Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mostantól nagyobb figyelmet kapnak a Római lakótelep fái

2021. augusztus 12., 13:04

Főkertészünk tegnap délelőtt a Római lakótelepen élőkkel találkozott, ahol közösen megtekintették a környék fáinak állapotát.

A résztvevőkkel egyetértettek abban, hogy:

  • a kerület faápolási munkálatait az elmúlt évtizedekben elhanyagolták,
  • a lakótelepen a fő problémát a nyárfák jelentik, mert törnek és “vattáznak”.

A főkertész javaslatára a sok ezer nyárfa ápolása több lépcsőben fog megtörténni. Először a lombkoronákat vágják vissza, később csonkolják,  végül pedig teljesen kivágják azokat.

Ezzel a módszerre ugyanis a fák még sokáig díszíthetik a környéket és kifejthetik hasznos tevékenységüket (levegő tisztítása, árnyék biztosítása), de a virágzásuk és a termésszórásuk (a “vattázás”) megszűnik. A fokozatos visszavágás miatt a sarjadzásuk kisebb mértékű lesz, miközben folyamatos alátelepítéssel helyükre új fákat ültetünk őshonos, jó fatest szerkezetű fajokból, hogy mire a nyárfák kivágásra kerülnek, már szép új fák vegyék át a helyüket.

Mivel az önkormányzat anyagi forrásai korlátozottak, a nyárfák ápolásánál egy fontossági sorrendet is meghatározott Dr. Kerényi-Nagy Viktor: az épületek védőtávolságán belül növő fák és a parkolók fái elsőbbséget élveznek majd.

A fák ápolására november és március között, a nyugalmi időszakban kerül sor, a vegetációs időszakban csak közvetlen élet-, vagyon- és közlekedésbiztonsági okokból történik faápolás.

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

 

Fák a Római lakótelepen

Fák a Római lakótelepen