Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Műemlék körhinta az Advent Óbudán 2018 karácsonyi vásárban

2018. november 27., 07:55

Szelíd hattyúk, színes falovak századfordulós hangulatban: évek óta büszke „vendége” az Advent Óbudán karácsonyi rendezvénynek a régmúlt időket idéző, egyes elemeiben műemléki védettséget élvező körhinta.

Kézzel faragott, fából készült lovacskák, szekerek, autók, hintók és megannyi kedves figura a mese-körhintán, amihez sietnek a gyerekek. Felülnek rá, majd felhangzik az indulást jelző 150 éves harangszó és indul a menet. Közben sült gesztenye és fahéjas fánk illata lengi be a karácsonyi ünnepi fényben pompázó Szentlélek teret, ahol advent idején – november 30-tól december 30-ig a Greznár család körhintája állomásozik. „A 60-as években 5 Ft-ért lehetett utazni rajta. A háború környékén 1 tojásért is fel lehetett ülni rá. Vagy, ha a gyerekek megforgatták, cserébe ingyen utazhattak rajta – tudatja a Nosztalgia vidámpark tulajdonosa, Greznár Antal.

A műemlék-gyermekkörhinta az elmúlt években szinte már hozzátartozója lett az Advent Óbudán rendezvénynek. A körhinta egyes részei több mint 100 évesek. A hintaszerkezet a XX. század elejéről származik. Alsó festményein Grimm mesejelenetek, felső részén pedig tájképi ábrázolások vannak. A felső rész Holzwarth János Baja környéki templomfestő munkája, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2007-ben védetté nyilvánította.Igazi túlélő ez a vidámparki eszköz. Hiszen sikerült túlélnie a háborúkat. Nem sokon múlt, hogy tüzelőként végezze a háborús években, mint a Greznár család másik vidámparki szórakoztató hintája– meséli a tulajdonos.

A körhinta napjainkban sem vesztett semmit népszerűségéből, de ez régen is így volt. Amikor például a balatoni régióban, Révfülöp környékén állomásozott a mese-vurslink, Psota Irén és Törőcsik Mari is rendszeres látogatónk volt – mondja Greznár Antal.

Apáról-fiúra szállt a vidámparki mesterség

A Greznár nagyon régi hintás család, nevünk elválaszthatatlan a vidámparktól. Sokáig ez a körhinta képezte családi vállalkozásuk alapját, ha valaki megnősült vagy férjhez ment, mindig ezzel a hintával kezdte saját vállalkozását. A Néprajzi Múzeum 1980-ban és 2005-ben is filmet is forgatott a ringlispílről és a Greznár családról. Édesapánk, Greznár Ottó mindig arra törekedett, hogy újabb és látványosabb eszközöket készítsen. Most, hogy ránk került a sor, igyekszünk megtartani a hagyományokat, miközben esztétikailag és műszakilag a mai kornak megfelelően üzemeltetjük eszközeinket. Ha letelepedünk egy-egy régi helyen sokan érdeklődnek szüleink, nagyszüleink felől. Sokan hozzák gyermekeiket, nosztalgiával mesélve nekik a saját gyermekkorukról, s a búcsúkban eltöltött boldog időkről”tudatta Greznár Antal.

A Greznár család nosztalgia gyermekkörhintája november 30-tól december 23-ig várja a gyerekeket az Advent Óbudán 2018 rendezvényen, a Szentlélek téren.