Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Munkában a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer pályázat zsűrije – Eredményhirdetés szeptember elején

2021. augusztus 12., 14:49

A Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2021 pályázat zsűrijének szakmai munkája a pályázók gondozott kertjeinek végiglátogatásával kezdődött. A zsűri a napokban ült össze, hogy a szigorú szempontrendszer alapján összevessék, adott esetben ütköztessék álláspontjaikat.

A Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2021 kampány kiemelt célja, hogy a ösztönözze és erősítse a kerület lakóinak felelősségvállalását, civil kurázsiját, a fenntarthatóság iránti érzékenységét. Így a pályázat nem csak versenyt hirdet, nem kizárólag pénzjutalmat jelent, hanem minden pályázó számára hatalmas erkölcsi elismerést is.

A döntés rendkívül nehéz, hiszen, a zsűritagok szerint minden pályázó kertje önmagában is egy kis oázis, ám azt nagy örömmel tapasztalták, hogy egyre többen odafigyelnek környezetükre és szeretettel, tudatosan gondozzák azt nemcsak saját, hanem mindannyiunk örömére.

A zsűrizés során az alábbi szempontok kaptak kiemelt figyelmet:

„Közterületről jól látható legyen”

Ennek oka, hogy a közterületi kertek egyre nagyobb szerepet játszanak a környezettudatosság kiépítésében, az utánunk érkező nemzedék nevelésében. Szomorú tapasztalat, hogy az elhagyatott, gondozatlan területekre hajlamosabbak vagyunk szemetelni, még inkább lepusztítani, így a közterületet gondozók triplán mutatnak példát. A közösségért és környezetünk védelméért is sokat tesznek, és példát mutatnak a következő nemzedéknek is.

„A beültetett virágok minősége és esztétikai együtthatása”

A kert szépsége mindenkinek mást jelent, van aki az egyszerű, és letisztult formákat kedveli, van akinek a színek, formák változatossága jelenti az igazi kertet. Az esztétikai együtthatásnál a szakértők azt vizsgálták, hogy a kertek évszakonként tudnak- e újat mutatni pompás, változatos virágaikkal.

„Kreativitás, kertépítő elemek használata”

E bírálati szempont az esztétika mellett a környezettudatosságot vizsgálta. A kerttervezés eredményeképpen ugyanis egyre több olyan közterületi kert látható kerületünkben, amelyben gondoltak a beporzó rovarokra, valamint a táplálásukat biztosító virágok ültetésére, vagy éppen madárodúk kialakítására.  Ugyancsak fontos, és kiemelt tudatosságra vall, ha a kert építője gondol a klímaváltozás okozta egyre forróbb és szárazabb nyarakon kerti lakótársaink, a rovarok és a madarak számára itató kialakításáról.

„A környezet gondozottsága, tisztasága

A kertet nem csak megépíteni nehéz, fenntartása, gondozása, ha lehet, még ennél is nagyobb feladat. Fontos látni azt az odafigyelést, hogy a kert tiszta legyen, konyhai és egyéb hulladékoktól, akár veszélyes hulladékoktól mentes. A talaj tisztántartása és a kertet szegélyező környezet rendben tartása is hozzájárul az esztétikus látvány kialakításához.

A zsűri a fenti szempontokat kertenként közösen beszélte át a beérkezett pályázatok és a látottak alapján.

Az eredmények kihirdetésére és az elismerések ünnepélyes átadására  2021. szeptember 2-án, zártkörű rendezvény keretében kerül sor.