Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nagyot nőtt a biciklivel közlekedők száma – A Bem rakpart különösen népszerű

2021. február 3., 09:11

A Magyar Kerékpárosklub tájékoztatása szerint a BKK négy, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 64,3 százalékkal nagyobb forgalmat mértek 2021 januárjában, mint a korábbi év azonos időszakában.

A legnagyobb, majdnem 80 százalékos emelkedés a Bem rakparton és a Weiss Manfréd úton volt januárban, de a Hungária körút és az Árpád híd bringaútján is jelentős a növekedés.

Mind a négy idei mérőponton az idei január volt a legerősebb. 2017 január (az első teljes mért hónap) adatainak háromszorosát számolták idén januárban a Bem rakparton és mintegy kétszeresét a Csepelre vezető Weiss Manfréd úton, illetve a Hungária körúton.

A Kerékpárosklub szerint azért is figyelemre méltó a növekedés, mert a kijárási korlátozások, az egyetemek, a vendéglátóhelyek bezárása és a rengeteg munkahelyen bevezetett home office is csökkentette a közlekedési igényeket.

“Viszont a vírusokat, a 3-as metró lezárását, az ingyenes parkolással fokozott dugókat és a szinte lehetetlenné vált parkolási helyzeteket is egyszerűen meg lehet úszni biciklivel. Egyre többen jönnek így rá, hogy a bringa télen is a legszabadabb, legmegbízhatóbb, legegészségesebb közlekedési eszköz. Akár egy egyszerű városi biciklivel – esőben vagy hóban egy sárvédővel, vízálló kabáttal és cipővel kiegészítve – télikabátban is könnyen tekerhetünk el dolgozni, bevásárolni vagy ahová szeretnénk.”

A Kerékpárosklub öltözködési, közlekedési, karbantartási tippjeit itt találják.

Közösségi gyűjtéssel összerakták Budapest és több környékbeli település kerékpárboltjainak és szervizeinek térképét.

Nagy büszkeségünk, hogy Óbuda településként és munkahelyként is kerékpárosbarát lett. Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2020. július 14-én településként és munkahelyként is pályázatot nyújtott be a „Kerékpárosbarát” címre. Összesen 67 munkahely és 46 település közül idén 12 település és 16 munkahely érdemelte ki, hogy egy éven keresztül viselhesse a kitüntető címet.

Óbuda mellett csak Kiskunhalas városa mondhatja el magáról, hogy mindkét kiírásban győztesként lett kihirdetve.