Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Négymillió beoltottnál a rendezvényeken nem kell majd maszk az oltottaknak

2021. április 26., 12:54

A Magyar Közlönyben ma reggel megjelentek a négymillió beoltott után következő enyhítésekkel kapcsolatos részletszabályok. Eszerint a kijárási tilalom éjféltől kezdődik majd, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek pedig nem kell maszkot hordaniuk a kulturális és sporteseményeken.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy négymillió beoltottnál – várhatóan ezen a héten szerdán vagy csütörtökön – megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A sok kérdést felvető új enyhítéssel kapcsolatban a kormány hétfő reggel véglegesítette a vonatkozó szabályokat.

Eszerint 4 millió beoltottnál:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Ugyanakkor az utcán, a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező marad a maszk.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A Magyar Közlönyben foglaltak szerint a „zenés-táncos rendezvények” nem tartoznak a rendelet hatáskörébe, azok „nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, így a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni.

Változatlanul érvényben maradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások: ilyen esemény vendéglátóhelyen is maximum 10 főig tartható.