Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nem mindennapi ismeretterjesztés a Platán Könyvtárban

2016. december 23., 08:20

Újabb sikeres év telt el az Óbudai Platán Könyvtár és az Elveszett Állatok Alapítvány együttműködésében.

Az Elveszett Állatok Alapítvány civil szervezet, amely az állatok megmentése, gyógyítása, gazdához juttatása mellett állatvédő szemléletre neveléssel is foglalkozik. A 2014 óta tartó együttműködés elsődleges célja, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára és az állatok jogainak tiszteletben tartására, támogatva minden olyan törekvést, melyek életkortól függetlenül segítik a helyes elvek elsajátítását.

„Az állatokhoz való pozitív viszonyulás az életminőséget is pozitív irányba befolyásolja, ezért a könyvtár eddig is és továbbra is örömmel pártfogol olyan kezdeményezéseket, amelyek középpontjában a felelős állattartás népszerűsítése áll. Külön örömünkre szolgál, hogy szakértők segítik megérteni az állatok valódi természetét, szokásaik eredetét, felhívják a figyelmet az állattartás során elkövethető hibákra és sok hasznos információval látnak el minket.” – nyilatkozta Pőcze Márta, könyvtárigazgató.

elveszett_allatok2

A kezdettől fogva népszerű rendezvényeken a kiválasztott állatfaj, állatcsoport bemutatása, az elméleti tudnivalók ismertetése mellett kisállat-simogatóval, színezőkkel és a gyerekkönyvtárban az alkalomhoz illő tematikus könyvajánlóval várjuk az érdeklődőket.

2016-ban havonta más-más állatcsoport mutatkozott be: januárban a virgonc vadászgörényeké és kedves ragaszkodásuké volt a főszerep. Februárban állatorvosként vizsgáltuk a kutyusok panaszait és egészségmegőrző jó tanácsokkal szolgáltunk a kis- és nagy gazdiknak. Márciusban kiderült, hogy a rágcsálók mindennél jobban szeretik a répakekszet. Áprilisban papagájok pózoltak, és vidáman feleseltek látogatóinkkal. Májusban hüllők hódították meg a szíveket. Szeptemberben „Szolgálunk és védünk” címmel rendőrlovak mutatták be mesterségüket és bizonyították alkalmasságukat a több mint száz, nyeregbe vágyó rajongónak. Októberben dolgos mancsokat láttunk vendégül: Danit és Borsot, a vakvezetőket, valamint Borzast, a segítő kutyust, akik gazdáikat támogatják a mindennapok forgatagában, és rendíthetetlen türelemmel fogadták a rájuk zúduló szeretethullámot. Novemberben színre léptek a kaméleonok és egzotikus világuk. Decemberben Luca macska legendája borzolta a kedélyeket és bundája melengette a kezeket.

A rendezvénysorozat jövőre is folytatódik. Az Elveszett Állatok Alapítványnak és elkötelezett, lelkes munkatársuknak, Juhász Mártának köszönhetően az Óbudai Platán Könyvtár többek között halakat, madarakat, méheket hív vendégül, és sok-sok érdekességgel kedveskedik látogatóinak. A rendezvényeinkre a belépés ingyenes.