Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nem rászorulói, vendégei az ételosztásnak – Október 16. az élelmezési világnap

2021. október 16., 09:48

Az élelmezési világnap célja, hogy ráirányítása a figyelmet: embertársaink százmillióit sújtja éhezés, és a segítségnyújtás mindannyiunk számára kötelesség. A világnap alkalmából egy Óbuda-Békásmegyeren, az önkormányzat által is támogatott, étel- és élelmiszerosztással foglalkozó alapítvány munkájára és eredményeire kérdeztünk rá.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította élelmezési világnappá október 16-át.

A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Emellett felhívja valamennyiünk figyelmét az élelmiszer-pazarlás és az éhezés együttes jelenlétének ellentmondásosságára.

Az Ételt az Életért Alapítvány több mint húsz éve működik hazánkban, küldetése hátrányos helyzetű és rászoruló emberek, családok  megsegítése ingyenes étel- és élelmiszerosztás útján. Az alapítvány munkatársai és önkéntesei rászorulók helyett „vendégeinkként” emlegetik az osztásaikon megfordulókat.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat több mint tíz éve kötött együttműködési szerződést az alapítvánnyal. A kerületben folyó közös munka legutóbbi eredményeit gyűjtöttük össze az élelmezési világnap alkalmából.

Átlagosan naponta ötszáz embernek juttatnak meleg ebédet.

A kiemelt osztásokkal és a napi kiegészítő élelmiszercsomagokkal együtt több száz tonna tartós élelmiszert, zöldséget-gyümölcsöt, pékárut osztanak ki egy év alatt.

Az adományok meleg étel mellett kenyeret, zöldséget-gyümölcsöt és egyéb élelmiszereket tartalmaznak, amelyeket az élelmiszermentésből válogatnak ki, a köztük lévő alapanyagokból az alapítvány vendégei otthon főzhetnek maguknak, az ebéden kívüli étkezésekhez.

A hátrányos helyzetű családok, kisnyugdíjasok, tartós munkanélküliek, tartós betegséggel küzdők, leszázalékoltak és más, nehéz helyzetben lévők számára kisteherautóval szállítják az osztás helyszíneire az alapítvány konyháján készült melegételt és a többi csomagot, ahol a munkatársak kiosztják azokat a sorban álló vendégeknek.

Legutóbb a rendszeres támogatás mellett nagy mennyiségű burgonyát juttatott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az Ételt az Életért Alapítványnak. Mint az alapítvány munkatársai elmondták, a felajánlás főzési alapanyagnak is kiváló, és rengeteg gazdag étel elkészítéséhez lehet segítség, illetve családoknak is kioszthatják egy részét, amelyet otthoni főzésre tudnak felhasználni.