Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nem választhatunk az oltóanyagok közül, mondta el Müller Cecília

2020. december 8., 14:14

A döntés szakmai alapon történik. Amit a szakemberek biztonságosnak tartanak, azzal oltanak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lehet majd választani a koronavírus-vakcinák között. Ha tehát valaki oltást igényel, és regisztrál, az nem választhat az oltóanyagok közül.

A tisztifőorvos azt mondta, azzal az oltóanyaggal kezdik majd az oltást, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítélnek. A döntés szakmai alapon történik, tette hozzá, a magyar hatóságok által biztonságosnak minősített oltást adják be itthon, a tömeges oltásra pedig 2021 első negyedévében van esély, mondta.

Törekednek arra, hogy sokféle gyártó vakcinája legyen elérhető, eddig 17,5 millió oltóanyagot kötöttek le különböző gyártóknál.

Az orosz vakcináról azt mondta, az oltóanyagot és a dokumentációját már vizsgálják. A kínai oltóanyag dokumentációja pedig hamarosan érkezik.

FRISSÍTÉS:

A Koronavírus Sajtóközpont közleménye:

Magyarország Kormánya 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Amint a lekötött vakcinák megérkeznek és azok a hatóság által engedélyezettek lesznek, elkezdődhet a beoltás. Jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet.

Koronavírus Sajtóközpont