Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nemet mondtak a dunai úszóművekre

2017. június 27., 10:04

Életvitelszerű használatra szolgáló úszóművek (lakóhajók), továbbá a vízi közlekedést közvetlenül nem szolgáló úszóművek nem kívánatosak a III. kerületben, ezért arra ne adjon engedélyt a Főváros – döntésével ezt kérte múlt héten a helyi önkormányzat.

A Duna-part sport-, rekreációs, vízi szabadidős tevékenységek erősítése mellett kötelezte el magát Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata, ezért nem támogatja a Dunán a csónakkikötőnek álcázott életvitelszerű használatra szolgáló úszóművek, (ún. lakóhajók), és a vízi közlekedést közvetlenül nem szolgáló úszóművek megjelenését. A városrészt vezető testület arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a lakóhajó jellegű úszóművek dunai elhelyezésére ne adjon engedélyt, és a vízi sportolás biztonságának megőrzése érdekében a jövőben egyáltalán ne támogassa az Óbudai-sziget és a jobb oldali part közötti Kis-Duna-ágban csónakkikötő létesítését, és vizsgálja felül a III. kerületi partszakaszra már kiadott engedélyeket.

Óbuda vezetése a kidolgozás alatt álló Kerületi Építési Szabályzat keretein belül részletesen szabályozni fogja az úszóművek elhelyezhetőségét, kialakítását, továbbá a településképi rendeletben az úszóművek, mint sajátos építményfajták településképhez való illeszkedését. A Fővárosi Önkormányzattal közösen tervezett Duna-parti Építési Szabályzat keretein belül szeretnék rögzíteni az úszóművekkel kapcsolatos szabályrendszert is  a teljes III. kerületi Duna-parti szakaszra.

(A képen látható lakóhajó a Duna-part kiépített partszakaszán található.)