Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nemzeti konzultációt indít a kormány a nyitásról

2021. február 4., 15:37

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó konferenciáján jelentette be, hogy a kormány a hónap közepén nemzeti konzultációt indít a nyitás kérdéseiről. Elmondta azt is, hogy jelenleg már a gazdaság újraindításán dolgoznak.

A konzultációt most nem hagyományos formában, inkább online tervezik, és a kérdések elsősorban arra irányulnak majd, hogy hány lépésben nyisson az ország.

A gazdaság újraindításnak akcióterve, elmondása szerint, három szakaszra bomlik. Az első, amelyet a lakásépítés áfájának csökkentésével és a lakásfelújításhoz nyújtott hatmillió forintos hitellel jellemzett, január elsején indult, és április 1-ig tart majd.

„Április elejétől már biztosan szabadabb életünk lehet, mint a mostani, ha fegyelmezetten tartjuk a korlátozásokat” – tette hozzá Orbán.

A terv második és harmadik, tavasztól nyárig, illetve nyártól őszig tartó időszakáról csupán annyit közölt, hogy a tavaszi időszakban a felsőoktatás fejlesztése lesz a középpontban, míg július  elsejétől a miniszterelnök szavai szerint “a nagy fejlesztések időszaka” jöhet el, és ebben az EU az “első számú szövetségesünk”.

Elmondta azt is, több mint 4,5 millió magyar dolgozik ma Magyarországon, és ezzel a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliségi rátánk az EU-ban. Csak a németek és a csehek előznek meg minket.

Véleménye szerint a járvány után “új világgazdaság kezdődik”: a bezárt gyáraknak a tulajdonosok új telephelyeket fognak keresni ott, ahol a leginkább versenyképesen lesznek működtethetők. Ebbe a versenybe Magyarországnak is be kell szállnia, „versenyt futunk a külföldi beruházások Magyarországra hozataláért” – fejezte be a miniszterelnök.