Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Népzenével a beszédfejlődés elősegítéséért

2018. november 13., 13:20

Az Élő népzene a bölcsődékben program, amely a kisgyermekek beszédfejlődését is jótékonyan támogatja, a Kaszásdűlői Kulturális Központban várja az érdeklődő kisgyermekes családokat 2018. november 17-én egy “Örömórára”. A népi ritmusokat és talpalávalót a Kerek zenekar szolgáltatja.

Az elmúlt években nagyon megnőtt a megkésett beszédfejlődésű kisgyermekek száma a bölcsődékben. A zenei fejlesztés fontosságából kiindulva indította el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Óbudai Egyesített Bölcsődék szakmai irányításával azt a foglalkozás-sorozatot, amely abból indul ki, hogy az élő népzene segíti a bölcsődések beszédindítását. Ismert tény, hogy az első években a gyermekek tartósabb és élénkebb érdeklődést mutatnak a hangok iránt. Ez már a magzati korban kezdődik: a magzat előbb hall, mint lát. Az első évben a motoros mozgásos fejlődés a legjellemzőbb, és leggyorsabban változik. A kisgyermekek a foglalkozásokon ösztönösen mozognak a dallamokra, az élő népzene ritmusaira. Ez a fajta viselkedés életkori sajátosság is náluk, mint ahogy az is, hogy minden figyelmüket képesek egy dologra összpontosítani. Ez a koncentrált figyelem az idő előre haladtával lesz megosztott. A zenére, dallamokra koncentrálva a beszélni még nem tudó kisgyermek is énekli a népdalokat. Agykutatások bizonyítják, hogy a két agyfélteke más és más képességek elsajátításához köthető. A beszéd, a beszédkészség a bal agyféltekéhez, a zenei képesség, hangszín, harmóniák, dallamok a jobb agyféltekéhez. A két agyféltekét idegrost-hálózat köti össze. Az információk ezen az idegrost-hálózaton áramlanak egyik agyféltekéből a másikba. Ez azt is jelenti, hogy a korai, megfelelő zenei nevelés éppen olyan jelentőséggel bír, mint a beszédkészség fejlesztése a kisgyermekek személyiségét illetően. Erre mondja Kodály Zoltán: „ A népdallal együtt nevelkedett a nyelv.” Az első 3 évben az anyanyelvünk zenei környezetére hangolódunk.

Mindennek tudatában állították össze az Egyesített Bölcsődék szakemberei a programot, hiszen nem mindegy, hogy milyen zenei anyagot tölcsérezünk a kicsik fülébe. A magyar gyermeknek a magyar népzene, népi mondókák a sajátja, erre tud ráhangolódni, ezek a gyökerei, amire később építhet.- hangsúlyozta Tárnoki Erzsébet az intézmény vezetője.

A program keretében a Kerek zenekar heti rendszerességgel járja sorra a kerület bölcsődéit és minden ízükben megmozgatják a kicsiket. A Zeneakadémia népzene szakán végzett zenészek, brácsán, hegedűn, cimbalmon és nagybőgőn játszanak, a programvezető Csoóri Julcsi, maga is kisgyermeknevelőként dolgozik. Az élő népzene foglalkozásokon az ő vezetésével ismerkednek a bölcsődés gyermekek a hagyományos mondókákkal, népdalokkal, hangszerekkel. A kicsik korai zenei nevelése éppen olyan jelentőséggel bír, mint a beszédkészség fejlesztése, ugyanis mozgással kísérve ez a harmonikus koordinációt segíti.

A program sikerére való tekintettel, a bölcsődék falain kívül is elérhető. Legközelebb 2018. november 17-én, szombaton 11.00 órakor a Kaszásdűlői Kulturális Központban tart “Örömórát” a Kerek zenekar.
A legkisebbek ingyenes táncházába Csoóri Julianna és zenész társai várják a kisgyermekes családokat, nagyszülőket, a nagyobb testvéreket egy örömteli órára.

A rendezvényt az  Óbudai Egyesített Bölcsődék Intézménye szervezi, a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

A program Facebook eseménye ITT található.