Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nevek az aszfaltban

2015. július 20., 15:00

Botlatóköveknek nevezett apró réztáblákat építettek a járda felszínébe, hogy így emlékezzenek a holokauszt óbudai áldozataira

botló6Budapest 18 különböző helyszínén építi a holokauszt helyi áldozatainak emlékköveit Gunter Demnig német képzőművész. Ezekkel a miniatűr emléktáblákkal, az egykori zsidó áldozatok utolsó, önmaguk által szabadon választott lakhelyük kapuja előtt találkozhatnak az arra járók. Óbudán két helyszínen, a Szőlő utca 12. és a Pacsirtamező utca 32. számú háznál. Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik – vallja a művész.

A Szőlő utcában lakott Hölzl József, nyugalmazott postai ellenőr, akit 1944 nyarán a Tímár utca 28. szám alatti csillagos házba költöztettek. Október végén a nyilasok kényszermunkára vitték, majd novemberben, az Ausztria felé indított gyalogmenetben halt meg Ásványrárónál. Utóbbi helyen a kő Schiller Erzsébetre emlékeztet, akit 1944 decemberében Bergen-belsenbe deportáltak, ahol aztán agyonverték, mert nem volt munkaképes.

botló_négyzetA  Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által koordinált akciósorozatban a hozzátartozók kérésére, illetve a kutatások alapján biztosan tudható, utolsó lakcímek előtti helyre kerülhet botlatókő. Budapesten 32 helyszínen összesen 44 bevésett név hirdeti a holokauszt tragédiáját, Európa szerte közel 50 ezer hasonló emlékpontról tudnak már.

A holokauszt összefoglaló fogalma elfedi az egyes és egyedi történeteket. Ezek a botlatókövek épp azt a célt szolgálják, hogy a járókelők erre haladva belebotlanak egy konkrét névbe, s ez által talán észreveszik az akkor élt családok személyes tragédiáját – monda Takáts Annamária, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület koordinátora.

Az eseménysorozat III. kerületet érintő részén a városrész vezetését Kelemen Viktória alpolgármester asszony képviselte.

 

A 2014-es Holokauszt emlékév vállalásaként 2016. áprilisában Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a budai „Frankel” Zsinagóga az első óbudai zsidó temetőnek emléket állítva „rendhagyó” botlókő elhelyezéséről is gondoskodott a Budapest III., Laktanya u. 33. számú ház előtti járdába foglalva.

Frissítés: 2016.április 21.