Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nézzünk szembe a klímaváltozással! – Szemléletformáló programok kerületünkben

2021. július 26., 18:08

Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a KEHOP 1.2.1. pályázat támogatásával dolgozta ki helyi klímastratégiáját, az itt élő közösségek aktív bevonásával. Sajnos az elmúlt időszakban a pandémiás helyzet miatt a tervezett szemléletformáló, családi és környezettudatos programok közül nem minden tudott az eredeti formában megvalósulni. Szerencsére kiderült, hogy sok program esetében az online részvétel is működőképes.

A programok célja, hogy korosztály- és célcsoport-specifikusan, interaktív és élményteli módon mutassuk be a klímaváltozás problémáját, illetve kínáljunk a környezettudatosabb élethez szükséges megoldási javaslatokat.

EUROPALÁNTA – MIMÓ ÉS CSIPEK

Az Európalánta Egyesület lassan egy évtizede hoz létre gyermekeknek szóló élményközpontú környezeti nevelési programokat. Ebben kiemelkedő szerepet kap a már sokak által jól ismert Mimó és Csipek, akik az elmúlt évek során aktív és sikeres résztvevőivé váltak a hazai környezeti nevelésnek.

Az Europalánta szervezésében a Mimó és Csipek kalandjait bemutató vándorkiállítás és alkotópályázat szerencsére a járványhelyzet ellenére is megvalósulhatott a kerületben, ahogy az ökomesekuckó foglalkozássorozatra is sor kerülhetett. A középiskolások részére tervezett ökoszakkör egy része online formában valósult meg, a szeptemberi újraindulásnál ismét sor kerülhet a személyes találkozásra.

LEVEGŐ MUNKACSOPORT

A Levegő Munkacsoport védőnők részére szervezett, a hőhullámokkal és UV-sugárzással kapcsolatos képzései online formában valósultak meg, azonban az iskolásoknak tervezett szigetelőversenyt (energetika és szigetelés fontossága) várhatóan ősszel már személyes részvétellel meg tudják tartani.

ÓBUDAI EGYETEM

Az Óbudai Egyetem szervezésében már elkezdődtek a tervezett tanulmányutak szervezései, a tervezett négy útból eddig kettő valósult meg. Az egyetem sikerrel szervezte meg a Klíma Börzét, a tervezettől eltérően online formában. A Kiscelli-Doberdó tanösvény kialakításának előkészítő munkálatai is jól haladnak.

ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Az ÓKK szervezésében online formában került sor a víz világnapja, valamint a madarak és fák napja rendezvények bemutatására. Ugyancsak online formában valósult meg az iskolások részére kidogozott kerületi oktatási intézmények tanulóinak részvételével zajló, hagyományos játékos környezet- és természetvédelmi vetélkedő, az Öko7 program.

A “Nézzünk szembe a klímaváltozással”  projekt részleteiről itt olvashat.