Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

November óta több, mint 300 fát telepített Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

2020. december 18., 11:52

Tartalmas faültetési időszakot tud maga mögött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, az öt évre előirányzott 3500 fa több, mint 10 százaléka került az őszi időszakban elültetésre. Az ősz a faültetések ideje, ugyanis a fák ilyenkor nyugalomban vannak, sem a szállítás, sem az ültetés nem károsítja őket.

November óta a kerületben az önkormányzat által koordinált területeken összesen 352 új fa lett ültetése valósult meg, ebből 25 fa közösségi faültetésben. A FŐKERT által ültetett fák mennyisége ebben nincs benne. A lakossági igények maximális figyelembevételét mutatja, hogy ma fejeződik be a Gyógyszertár utca 63. alatt lévő parkban 7 fa telepítése, illetve karácsony után december 27. és 31. között a Pünkösdfürdő utca 48/a. elé 2 kőris telepítése.

A fák kiválasztásánál több fontos szempontot is mérlegelni kell. Mivel Óbuda-Békásmegyer rendkívül gazdag természetvédelmi területekben, így az őshonos fajoké a főszerep. Figyelembe kell venni azonban az épített környezet sajátosságait, esztétikai szempontokat is, valamint a közelben lakók zöldfelület használati szokásait. Ezért nem hagyhatók el adott esetben az egzotikus fajok sem. Az ültetett fák így a kerületi biodiverzitást növelik.

Az őszi ültetési időszakban ültetett 361 fa jó része az értő előkészítésnek köszönhetően már jövő tavasszal virágba borulhat.

A faültetési és kertészeti munkákról a Óbuda-Békásmegyer főkertészének közösségi oldaláról is tájékozódhatnak.