Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nyári programok a kerületben és azon túl

2017. május 11., 08:49

A gyermekeket, de az idősebbeket is a nyáron különböző szabadidős programok várják Óbudán, illetve az önkormányzat üdülőjében Balatonon.

A nyári vakációhoz közeledve a szülőknek egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy gyermekeik számára milyen értelmes időtöltést biztosítsanak a legmelegebb hónapokban. Alábbi összeállításunkkal nekik szeretnénk támpontot nyújtani, de az idősekről sem feledkezünk meg.

Óbudai Családi Sportnap a Dunán – május 27. Igazi családi program a Római-parton a nyár küszöbén. A gasztronómiai élvezetek mellett a sportegyesületek megmutatják a vízi sportágak szépségeit, legyen szó egyesületi vagy épp szabadidős jellegű evezésről.

Tour de Óbuda – június 10. A kerület sport életében már hagyományosnak tekinthető közösségi bringázás, mely a Fő térről indul, a résztvevők pedig rövid (15 km) és hosszú (38 km) távra nevezhetnek. Az igazán elkötelezettek azonban egészen Leányfaluig (50 km) is eltekerhetnek. 

Az önkormányzat napközis táborába a kerületben lévő lakcímmel rendelkező-, illetve kerületi iskolába járó gyerekek jelentkezhetnek (utóbbiak számára költségtérítéses). A tábor július 3 és augusztus 18-a között, minden hétköznap 8.00-16.00 óra között várja a gyerekeket két helyszínen. Az egyik a Kiserdei tábor a Királyok útján, a másik a Laborc utcai tábor. A tábori programot a kerületben működő sportegyesületek együttműködésének köszönhetően sportfoglalkozások színesítik.  A kerületi iskolában tanuló gyermekek jelentkezni a saját iskoláikban tudnak, majd a tábor első napjától (2017.07.03.) a táborhelyszínen. A kerületi lakóhellyel rendelkező, de nem kerületi iskolában tanuló táborozni vágyó gyermekek interneten tudnak jelentkezni, a www.obudasport.hu oldalon található űrlap kitöltésével. 

A Barátság Szabadidőparkban már június 11-től indul a strand szezon. A nagyobbaknak érdemes átböngészniük a nyitva tartást és az árakat a Laborc utcai kikapcsolódás tervezése előtt.

A III. kerületben állandó lakcímmel rendelkező nyugdíjasok kedvezményes üdülésen vehetnek részt Balatonszabadi-Sóstón. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény (ÓSzSzI) idén három turnust szervez, július 31.-augusztus 6., augusztus 7-13. és augusztus 14-20. között. A teljes ellátás mellett naponta többféle tartalmas programot, sport és kulturális versenyeket, élőzenés táncos esteket, szalonnasütést, kirándulást, szerveznek számukra a szakképzett munkatársak. Május 19-éig lehet jelentkezni az ÓSzSzI idősek klubjaiban hétköznap 8-16 óra között. 

Az Aquincumi Múzeum több tematikus tábort is meghirdetett a fizetőképes családok gyermekeinek. Az Ókor tábor június 26-30 között várja a 8-13 éves gyereket. A Gladiátor tábor, mely július 3-tól 7-éig tart, a 13 évesnél idősebbek jelentkezését várja. Végül csak lányoknak a Guzsaly, hajtű, serpenyő címszó alatti eseményt ajánlják július 10 és 14-e között.

A nagy népszerűsége miatt sajnos már betelt az Óbudai Múzeum napközis alkotótábora, melynek a textil festés és felhasználás áll a középpontjában. Ugyancsak ez a helyzet a nagysikerű helytörténeti táborral is, melynek tematikája idén is a játékok körül forog. 

Egyboglya táborok gyűjtőnév alatt több lehetőséget is kínál a Kapocs Nonprofit Kft. A Csillaghegyi Közöségi Házban kézműves foglalkozások, néptánc, logikai- és társasjátékok, divattervezés, angol nyelvű közösségi-, és társasjátékok várják a gyerekeket. A másik tábor a Tisza-tónál, Tiszabábolnán lesz, ahol a városi gyerekek megismerkedhetnek a helybeliekkel, a tájjal, a falusi szokásokkal és bekapcsolódhatnak az idénymunkákba is.

Csiki Gergely, a Göncöl néptáncegyüttes alapító vezetője irányításával a gyerekek mellett a felnőttek is részt vehetnek a néptánc alapjainak elsajátításában, ha ellátogatnak a Csillaghegyi Közösségi Ház néptánc tanfolyamára. A ház kínálatában e mellett szerepel varrótábor, valamint kezdő és haladó varrótanfolyam gyerekeknek.

A Kolosy térnél lévő Civil Házban a kicsiket június 19 és 30 között játékos formában, bábozás által ismertetik meg a környezettudatossággal; egy “állati jó tábor” keretében  július 17 és 28 között pedig a felelős állattartás szempontjaival.

Érdemes továbbá a gyermekek iskoláiban érdeklődni a nyári tábor iránt, ugyanis az önkormányzat fenntartásában működő gyermekvédelmi- és oktatási intézmények, valamint a kerületünkben működő általános iskolák, továbbá a civil- és egyházi szervezetek is pályázhattak a III. kerület Balatonszabadi-sóstói tábor használatára.

A kerületi intézmények honlapjain további részletek és lehetőségek olvashatók.