Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Nyugodjanak békében!

2016. október 17., 14:12

Két Óbudán ismert és elismert személytől kellett búcsúznunk az elmúlt hónapokban. Dr. Szabados Pál kerületi képviselő szeptemberben, Baginé Kovács Klára iskolaigazgató októberben távozott az élők sorából.

Szeptember 19-én elhunyt dr. Szabados Pál közgazdász, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola nyugalmazott tanára, az óbudai közélet ismert és elismert személye.

A kerületi Kereszténydemokrata Néppárt alapítója volt, a kezdetektől egészen 1996-ig a szervezet elnöke. 1994 és 1998 között Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselőjeként dolgozott a városrész fejlődése érdekében. Ebben az önkormányzati ciklusban a testület KDNP-s tagjaként a Pénzügyi-, illetve a Költségvetési és Adóügyi Bizottság, valamint a Kisebbségi és Emberjogi Bizottság munkájában vett részt.

2000-ben alapítója volt az Óbudai Széchenyi Körnek, melynek 2009-ig szervezőjeként és elnökeként tevékenykedett. 2007-ben munkássága elismeréseként Barankovics Emlékéremmel tüntették ki. Szabados Pál Óbuda közéletében mindig a keresztény szellemiséget képviselte; a keresztény értékeket a helyi közélet számos színterén védte és terjesztette. Meggyőződéses demokrataként élt és gondolkodott, az emlékérmet ezért a szerepvállalásért vehette át.

A köztiszteletben álló édesapa, szakember és politikus 88 évet élt. Egykori jelenlétét nem feledve megőrizzük emlékét.

Október 8-án elhunyt Baginé Kovács Klára, az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, tanára.

bagine-kovacs-klaraTávozása komoly veszteség nem csak szeretteinek és iskolai közösségének, de mindazoknak, akik városrészünk oktatási rendszerében dolgoztak, és a képzés színvonalának emeléséért fáradoztak.

Baginé Kovács Klára több mint 40 éven át végzett példaértékű munkát a pedagógus pályán. Negyvenéves munkásságból 35 tanévet Óbuda-Békásmegyer tanintézményeinek szentelt. A pedagóguspálya valamennyi lépcsőfokát végigjárta. Kezdetben biológia-földrajz szakos tanár, osztályfőnök, munkaközösség-vezető volt. Igazgatóhelyettesként felmutatott teljesítménye alapján nyerte el később az intézményvezetői tisztséget.

Munkáját valamennyi beosztásban kiemelkedő színvonalon látta el. Baginé Kovács Klára 17 tanéven át irányította az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát. Az egykor mélyponton lévő, igen alacsony tanulói létszámmal működő iskolát kerületünk egyik – szülők körében is népszerű – kiváló intézményévé emelte. Számos pedagógiai továbbképzésen vett részt, emellett a közigazgatási vezetői szakvizsgát is megszerezte. Aktív tagja volt az Oktatási Hivatal által működtetett országos közoktatási, szakértői hálózatnak.

Emberi kapcsolataiban nagy szerepet játszott az empátia, a tolerancia és a szeretet. Kollégáival, tanítványaival, a gyermekek szüleivel mindig megértő és támogató volt.

Személyében egy kiváló pedagógustól, az oktatás ügye iránt elkötelezett tanártól, egyben szeretett kollégánktól búcsúzunk. Emlékét kegyelettel őrizzük.