Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda elkötelezett az elfogadás és a befogadás mellett – Május 17. a homofóbia elleni világnap

2022. május 17., 09:49

A homofóbia elleni világnaphoz kapcsolódóan minden évben nemzetközi jelentés készül az LMBTQI emberek európai helyzetéről. A magyar jelentés többek között kiemeli a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését, de azt is megemlíti, hogy erős volt a társadalmi fellépés a propagandatörvény ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet már 32 évvel ezelőtt kimondta: a homoszexualitás nem betegség. Azóta május 17-ét a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnapként tartjuk számon.

Azóta sok országban jelentős eredmények születtek a meleg-egyenjogúság ügyében, sajnos Magyarország nincsen köztük.

Az ILGA-Europe európai ernyőszervezet 2011 óta minden év májusában, a homofóbia elleni világnaphoz kapcsolódóan jelentést készít az LMBTQI emberek európai helyzetéről. A Magyarországról szóló jelentés többek között kiemeli a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését, illetve azt, hogy a 2021 márciusában életbe lépett örökbefogadási jogszabályok tovább nehezítették, hogy LMBTQI személyek örökbe fogadjanak.

A háromoldalas jelentés ugyanakkor pozitívumokra is kitér köztük: három reprezentatív közvéleménykutatás is az LMBTQI emberek hazai elfogadásának jelentős növekedését mutatta, és a népszavazás tanúsága szerint erős volt a társadalmi fellépés a propagandatörvény ellen.

A kormányzati gyűlöletkommunikációval ellentétben mi itt, a harmadik kerületben olyan közösség kialakításán dolgozunk, amely nemi identitástól és szexuális orientációtól függetlenül mindenkit el- és befogad. Az európai irányelvet követve elkötelezettek vagyunk a homofóbia elleni küzdelem mellett Óbuda-Békásmegyeren.