Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda kapuja igazi találkozóponttá válik: megújul a Szentlélek tér

2020. december 27., 10:21

A harmadik kerület egyik legnagyobb forgalmú csomópontja, kerületünk kapuja, a Szentlélek tér jelenleg nem a legszebb arcát mutatja. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat úgy határozott, hogy a mostani állapotot rendezi, a területet az itt naponta megforduló több tízezer ember számára élhetőbbé, szebbé és szolgáltatásaiban is vonzóbbá teszi. Addig is, amíg Óbuda kapuja megújul, az átmeneti kellemetlenségek miatt megértésüket és türelmüket kérjük.

Önkormányzatunk augusztus végén pályázati felhívást tett közzé, hogy az idén lejáró szerződések helyébe új, a mai kor igényeinek megfelelő és a műemléki környezethez illő területhasználati szerződést kössön.

A pályázatok október közepi benyújtási határidejére négy pályázat érkezett, majd az azt követő egy hónapos hiánypótlási időszak végére három pályázat maradt versenyben. A pályázat keretében a leendő tér kereskedelmi funkcióin kívül a terület fenntartására, a környezetbe illó építészeti megvalósításra, a nyújtani kívánt szolgáltatások biztosítására vonatkozó elképzelések mellett számos zöldterületi, műszaki és közművi tervet, nyilatkozatot kellett benyújtani. Természetesen a terület használatáért fizetendő ár is fontos szempont a bírálat során.

A pályázat győzteséről és az általa készített koncepcióról döntés várhatóan januárban születik.

A tér megújulása tehát együtt jár a jelenlegi állapot megszüntetésével és az új megépítésével. Emiatt néhány hónapig az óbudaiak és az erre járók türelmét, megértését kérjük majd.

A teret most uraló pavilonsor üzemeltetésére a pavilonok tulajdonosainak december 31-ig van szerződés szerint idejük, 2021 januárjában a jelenlegi pavilonokat elbontják, a leendő nyertes pályázó pedig a döntést követően fogja építési ütemtervét meghatározni.

Az átváltozás átmeneti kellemetlenségei után Óbuda kapuja méltó arculatot és környezetet nyer, a jelenleg elhanyagolt, beláthatatlan területek megszűnnek, a szolgáltatások bővülnek, az erre járók pedig esztétikus környezettel találkoznak a téren és környékén.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat célja, hogy igazi találkozóponttá váljon a Szentlélek tér és környéke.