Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda Napja – Koszorúzás és kitüntetések

2020. május 4., 14:10

Óbuda Napja hagyományosan kerületünk legnagyobb ünnepe. Ha most nem is jöhetünk össze, mint eddig minden évben, de a megemlékezésekről idén sem mondunk le.

Szent Flórián a harmadik kerület védőszentje, így minden esztendőben május negyedikéhez, Flórián napjához kötjük Óbuda Napja megünneplését. Ugyan a járvány miatti veszélyhelyzetben egyelőre nem jöhetünk össze, hogy együtt emlékezzünk meg, de arról, hogy Óbuda Napja együvé tartózásunk, közösségünk értékeinek jelképe is, ebben az évben sem feledkezünk meg.

Így dr. Kiss László polgármester a kerületi, Flórián téri Szent Flórián szoborcsoportot megkoszorúzva tisztelgett az ókori katonavértanú emléke előtt. Szent Flórián tűzoltók védelmezője is. Névnapja így vált a tűzoltók világnapjává. A tűzoltók, vagy ahogyan manapság hívjuk őket, a katasztrófavédelem munkatársai, e különlegesen nehéz hetekben sem maradhatnak otthon, sőt ha lehet, hivatásuk még több felelősséget és feladatot ró rájuk. Köszönjük, hogy vigyáznak ránk, hogy értünk dolgoznak!

És szintén Óbuda Napjához kapcsolódóan ítélte oda az önkormányzati képviselőtestülete a kerület legrangosabb díjait, elismerve a közösségünk számára kiemelkedő értékeket teremtő életpályákat.

Dr. Csókay András kapja az Óbuda Díszpolgára címet 2020-ban. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Idegsebészeti Osztályának vezetője csaknem harminc esztendeje kerületünk lakója, kiemelkedő orvosi pályáján és óbudai polgárként követendő példát mutat a következő generációknak.

Gombos Albertné, Ida a Pitypang Művészeti Óvoda vezető-óvónője a kerületben végzett, immár harminckét évnyi, áldozatos pedagógiai munkájának elismeréseként Pro Óbuda Díjat vehet át.

Dr. Markovits György szintén a Pro Óbuda Díj kitüntetettje, aki 1990-ig, hosszú évtizedeken át a Szent Margit Kórház főigazgatójaként a kerületben lakók magas színvonalú egészségügyi ellátásáért dolgozott.

Gyimesi Róbert idei Pro Óbuda díjasunk ugyancsak gazdag pedagógusi életpályát tudhat maga mögött, hivatását 40 évvel ezelőtt a kerületi Árpád Gimnáziumban kezdte, melynek több mint húsz éve igazgató feladatait is ellátja.

(Az idei év kitüntetettjeivel hamarosan interjúkat olvashatnak az obuda.hu oldalon.)