Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda Sportolója: szinkronúszásban bajnok

2015. augusztus 29., 08:16

A kerületben több kiváló sportoló található, így nem könnyű kiválasztani az Óbuda Sportolója-díj győztesét. 2015-ben a lányok közül a 14 éves szinkronúszó, Kézdi Fanni érdemelte ki a kitüntetést.

– Kislány korában milyen sportágakat próbált ki, végül mi döntötte el, hogy a szinkronúszást és a BVSC szakosztályát választotta?
– 4-5 éves korom óta úszom, majd mellette több évig táncoltam. Nővéremnek tetszett meg a szinkronúszás, ezért beiratkozott a Római Sportegyesületbe, Kővágó Mónikához. Elég jól sikerült ez a találkozás, mert rövid idő alatt a nemzeti válogatott tagja lett. A versenyek során egyre jobban megtetszett ez a sportág, 8 évesen már én is a szinkronúszás alapjait próbáltam elsajátítani. Nővérem mellett nekem is egyre jobban ment a versenyzés, több éremmel tértem haza a versenyekről, melyekért nagyon hálás vagyok edzőmnek. Szerettem volna még nagyobb sikereket elérni ebben a sportágban, kijutni külföldi versenyekre, Európa- és világbajnokságokra, ezért 12 évesen átigazoltam a BVSC-be, Horváth Erikához.
Stockholmi szép emlék
– Milyen tervekkel kezdett versenyezni?

Kézdi Fanni
Kézdi Fanni

– Az első tervem az volt, hogy sikeresen beilleszkedjek az új csapatomba és együtt minél jobb eredményeket érjünk el mind belföldi, mind külföldi versenyeken. Szerencsére minden jól alakult, mert sok Országos Bajnokságot, Magyar Kupát és egyéb hazai rendezésű versenyt nyertünk, szép sikereket értünk el külföldi versenyeken is. Számomra a legemlékezetesebb külföldi verseny Stockholmban a Swedish Open volt, melyről sikerült elhoznunk az első helyet csapat versenyszámban.
Második tervem pedig a nemzeti válogatottság megszerzése volt, melyhez még több munkára volt szükség, de nagyon szerettem volna, ha nem csak egyesületemet, de hazámat is képviselhetem külföldi versenyeken. Nagyon boldog vagyok, hogy tavaly januártól az utánpótlás, decembertől pedig a junior válogatott tagja lehetek így egyszerre két korosztályban is versenyezhettem.
– Milyen versenyeken indult eddig a nemzeti válogatottal?
– Utánpótlás korosztállyal kétszer indultam a COMEN Cupon, mely ennek a korosztálynak legrangosabb versenye. 2014-ben Alexandroupoliban, Görögországban, idén pedig Ostiában, Olaszországban rendezték.
Junior korosztállyal ebben az évben I. Mec Cupon indultam Pozsonyban, kvalifikációs versenyen Isztanbulban és amire a legbüszkébb vagyok, én is részt vehettem az első Európa Játékokon, melyet Azerbajdzsánban, Bakuban rendeztek.
Összetett sportág
– Milyen adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres szinkronúszó legyen?
– A szinkronúszás nagyon összetett sportág, ezért szükséges a jó úszás, hajlékonyság, ritmusérzék, dinamika, kitartás és a megfelelő erőnlét. Ezeket folyamatosan fejleszteni kell, hogy a versenyeken könnyedén, mosolyogva tudjuk előadni a korosztálytól függő 3-5 perces kűröket.
– Szereti az edzéseket? Mi az, amit szívesen gyakorol, mit tart „szükséges rossznak”?
– Az alapozó edzések nem túl kellemesek, de szükségesek ahhoz, hogy megszerezzük a megfelelő erőnlétet a következő szezonra. Az új koreográfiák gyakorlása már izgalmasabb, mert szép lassan összeállnak a kűrök, melyeket „már csak” gyakorolnunk kell. Az a cél, hogy minden mozdulatunknál minél nagyobb szinkronban legyünk egymással.
Közeli cél: felnőtt válogatottság
– Két korosztályban is szerepel, társaival egyre jobb eredményeket érnek el. A sikerek után merészebb célokat tűznek maguk elé?
– A korosztályos világbajnokságok után mindenképpen szeretnék felnőtt mezőnyben is indulni, erre nagyon jó alkalom lenne 2017-ben a hazai rendezésű világbajnokság. Sajnos még akkor is csak junior korú leszek, ezért nagyon nehéz lesz bekerülni a felnőtt csapatba, de mindent el fogok követni, hogy én is lehetőséget kapjak.
A legnagyobb célom természetesen, hogy indulhassak Olimpián. A jövő évi a korom miatt még nem jöhet szóba, de a következőn szívesen rajthoz állnék.
– Jó sportoló, jó tanuló ösztöndíjasként az iskolai teljesítménye is dicséretes. Melyek a kedvenc tantárgyai, van-e hobbija, mit csinál kevéske szabadidejében?
– Kedvenc tantárgyaim a földrajz és a magyar. Most voltam nyolcadikos, ezért a napi 6-8 óra edzés mellett még felvételiztem is, így sok szabadidővel nem rendelkeztem. Ha mégis volt pár szabad órám, akkor pihentem, vagy a barátaimmal töltöttem.
– Titokban számított az Óbuda Sportolója-díj elnyerésére, vagy meglepetéssel értesült a jó hírről?
– Titokban arra számítottam, hogy esetleg a harmadik helyre beférhetek, ahogy a nővéremnek is sikerült pár éve. Egyáltalán nem gondoltam, hogy ennél előrébb kerülhetek, az első hely pedig eszembe sem jutott. Tényleg nagyon meglepődtem, amikor elolvastam az értesítő levelet és szerintem egy darabig fel sem fogtam mi állt benne. Nagyon nagy megtiszteltetés volt Bús Balázs polgármestertől átvenni ezt a díjat, többek között Gyurta Dániel és Gyurta Gergely után. A kitüntetés arra kötelez, hogy a továbbiakban még szorgalmasabban készüljek a versenyekre és eredményeimmel méltó legyek a rangos elismerésre.
Lovas Albert