Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda vonzó hely az egyetemek számára

2016. szeptember 4., 09:53

A Zsigmond Király Egyetem évnyitó szenátusi ülésén Bús Balázs polgármester a III. kerületben működő felsőoktatási intézmények helyi szerepéről, illetve jelentőségéről szólt ünnepi beszédében.

Dr. Bayer József professzor emeritus, dr. Szatmári Péter rektor, Schottner Krisztina rektor helyettes, valamint dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Bús Balázs polgármester jelenlétében tartották meg az idei tanévtől egyetemi rangot elnyert Zsigmond Király Egyetem tanévnyitó szenátusi ülését.

Az ünnepi eseményen a korszerű ismereteket, a versenyképes tudást és az idegen nyelvek elsajátításának fontosságát emelték ki a felszólalók.

Bayer JózsefBayer József, az intézmény korábbi rektora arról beszélt, hogy a felsőoktatás egyre nagyobb szerepet tölt be a modern társadalomban, a gazdasági változások rendkívüli igényt támasztanak a képzett emberek iránt, ezért a továbbtanulás korlátozása nem bölcs politika. A demokráciákban mindenkinek, aki képes és akar tanulni, biztosítani kell a hozzáférést az oktatáshoz – jelentette ki. A “maradjon a suszter a kaptafánál” bölcsesség helyett a “jó pap holtig tanul” igazságát ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.

Simicskó István a nyáron egyetemi rangot kapott intézmény rendezvényén úgy fogalmazott, “a világon bárhol vagyunk, kell valahova tartoznunk, valamilyen közösséghez, egyénként nem tudjuk megállni a helyünket”. Azt mondta, egy iskolát a tanárok műveltsége, felkészültsége, az oda járó diákok akarata, céljai, tanulni vágyása határozza meg, emellett pedig az elnevezés is lényeges. Nem véletlen, hogy az iskola Zsigmond király nevét vette fel, aki uralkodása alatt megalapította Magyarországon a második egyetemet, és Európa központjává tette az országot. Ez identitástudatot ad az itt tanuló diákoknak – emelte ki.

ZSKE1
A versenyképes tudás kedvező irányban befolyásolja a későbbi életutat – szögezte le Bús Balázs polgármester felszólalásában. A munkanélküliség veszélye a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők csupán 2-3 százalékát fenyegeti – ismertette a KSH adatait. Úgy fogalmazott, mindannyiunk közös érdeke, hogy a hallgatók nemzetközi összehasonlításban is helytállni képes, nyelveket beszélő szakemberekké váljanak. Hozzátette, a III. kerület a hazai „tudásgyárak” térképére nemcsak, hogy felkerült, de egyre vonzóbb is a számukra. Ezt igazolja, hogy immár négy felsőoktatási intézmény otthona Óbuda-Békásmegyer. A városrész egyetemi központtá nőtte ki magát. A Zsigmond Király Egyetemen a hallgatók létszáma tartósan meghaladja a 3800 főt. Ha csupán az óbudai intézményekbe frissen felvett hallgatókat tekintjük, az Óbudai Egyetem 6 karán a 2016-17-es tanévre összesen 2846 elsős iratkozhat be, a III. kerületbe átköltöző IBS-ben pedig az elsősök létszáma megközelítőleg 300 fő lesz. Az Aquincum Technológiai Intézetben is megkezdődik a speciális képzés. Az egyetem szervezésében működő, időseknek szóló előadássorozatot az önkormányzat és a felsőoktatási intézmény vezetői között kialakult jó kapcsolat példájaként említette.

A beszédeket követően az elsőéves hallgatók fogadalomtételére került sor, majd Szatmári Péter rektor a gratulált a távollévő, köztársasági ösztöndíjban részesülő hallgatónak. Az ünnepi eseményt a Himnusz hangjai nyitották, s a Szózat közös eléneklése zárta.