Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudai Danubia Zenekar: a gyerekek a legjobb közönség

2015. szeptember 9., 07:39

A gyermeki én felfedezése áll az Óbudai Danubia Zenekar őszi programjának fókuszában. Az együttes folytatja ifjúsági koncertjeit is a kerületi iskolákban.

Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője kifejtette: a művészek az alkotás révén természetszerűleg közel állnak a gyermeki lelkülethez, zeneakadémiai sorozatukkal ezt szeretnék megosztani közönségükkel is. „El kell felejteni, hogy felnőttek vagyunk! Nem biztos, hogy a gyerekekből kell felnőttet nevelni, mert a gyerekek a legjobb közönség. A felnőtteket kell gyerekké tenni, és erre a zene a legalkalmasabb.”

A hangversenyeken olyan vendégművészek lépnek színpadra a zenekarral, mint Vajda Gergely és Kovács János karmesterek, Komlósi Ildikó operaénekes és Kulka János színművész. Ács Péter ügyvezető igazgató elmondta: az előző évad volt a zenekar első Hámori Mátéval közösen végigvitt szezonja, amely már nem egy megörökölt program alapján zajlott, és a számok – csaknem 100 fellépés, több mint 48 ezer fizetőnéző és 95 százalékos átlagos látogatottság – igazolták az új irányt. Hozzáfűzte: minden reményük megvan arra, hogy az új évadot is hasonlóan kedvező mutatókkal teljesítsék.

Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztató 2015. BMC, Ács Péter, Hámori Máté, Bús Balázs
Ács Péter, Hámori Máté, Bús Balázs Fotó: Antal István

A zenekar folytatja az óbudai általános iskolák tornatermeiben tartott ifjúsági sorozatát A zene…az kell! címmel. A programok összeállításánál vezérelvünk a változatosság, és a zenei igényesség, hiszen minél több formában találkoznak a diákok a zene erejével, annál valószínűbb, hogy pozitív élményeket visznek magukkal a felnőttkorba. Idén a gyerekek A nagyotmondó osbitos című koncertet hallgathatják meg (Kodály Zoltán: Háry János daljátéka alapján). Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere arról számolt be, hogy az Önkormányzat tervei között szerepel annak a próbateremnek a komfortosabbá tétele és kibővítése, amelyet az egykori Flórián mozi épületében tavaly biztosított a zenekarnak.

A Gyermekek vagyunk című zeneakadémiai sorozat négy koncertje a gyermekkor alapélményeit járja körbe, erre utalnak címeik, Szabadság, Könny, Játék és Mese. A szeptembertől januárig tartó hangversenysorozatban elhangzik többek között Beethoven III. (Eroica) szimfóniája, Schubert-Berlioz Der Erlkönig című műve, Mahler Gyermekgyászdalai, Stravinsky balettje, a Tűzmadár, valamint Ligeti György Le Grand Macabre című operájának válogatott áriái Mysteries of the Macabre címmel. Hámori Máté elmondta, hogy a BMC-ben folytatják a zeneszerző-portrékat bemutató sorozatukat, ezúttal Haydn kerül reflektorfénybe. A novembertől januárig tartó háromrészes sorozatban a komponista pályájának három szakaszát mutatják be Herr Heyden, Signore Haydn és Mister Haydn címmel. A sorozat házigazdája, előadója továbbra is Eckhardt Gábor zongoraművész lesz, aki a zeneakadémiai koncerteket megelőző, Beavató című előadásokat is tartja majd.

Az őszi szezon különleges összművészeti programja lesz Schubert Téli utazás című dalciklusának előadása Hans Zender zenekari átiratában, Mundruczó Kornél filmjével és rendezésében, Szemenyei János főszereplésével a BMC-ben október 3-án és 4-én, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.